Glas

Achtergrond

Schaarste maakt eerste paprika's duur

Doordat het Spaanse seizoen vroeger aan zijn eind is, worden de eerste Nederlandse en Belgische paprika's met open armen ontvangen en noteren de veilingen hoge prijzen.

De dagprijzen van de eerste paprika's van dit seizoen zijn een stuk hoger dan voorgaande jaren. Vandaag brachten de rode paprika (70+ = 161/181) bij veiling BelOrta € 3,30 per kilo op. De gele (90+=221/261) brachten bij BelOrta € 2,20 per kilo op, maar bij ZON Fruits&Vegetables kwam de sortering 181/221 vandaag ruim boven 3 euro per kilo uit. Bij ZON gingen de Nederlandse rode paprika's vandaag zelfs richting 4 euro per kilo. Eind vorige week kwam de BelOrta-klokprijs van grove rode paprika ook rond € 3,75 per kilo uit. Groene paprika bracht vandaag ruim € 2,10 per kilo op bij ZON.

Almería vroeg klaar

De Nederlandse en Belgische klokprijzen zijn misschien nog niet erg representatief want de aanvoer is nog erg klein. Maar wat wel opvalt, is dat het prijsniveau veel hoger is dan in voorgaande jaren. Dit wordt veroorzaakt door krapte op de markt. Het productieseizoen in Almería is eerder aan zijn eind dan andere jaren. De vroege plantingen kregen het zwaar te verduren door de zomerse hitte. De latere plantingen hadden een vroege productiepiek door het uitzonderlijk zachte najaar. Een indicatie voor krapte was begin maart al te zien. In Almería liepen in week 9 de paprikaprijzen al sterk op. De rode kwamen aan een middenprijs van € 1,47 en de groene aan € 1,02 per kilo. Gemiddeld brachten alle typen paprika in week 9 €1,36 per kilo op, 50 cent meer dan in dezelfde week van de twee voorgaande seizoenen. De goede start voor de Nederlandse paprika's kondigde zich ook aan op ZON Fruits&Vegetables die deze winter voor het eerst Spaans product voor de klok brengt. Vooral de rode Spaanse paprika steeg in de laatste twee weken snel in prijs, van circa € 1,65 op 29 februari tot € 3,10 vandaag.

Goede vooruitzichten

De komende tijd lijkt er nog weinig te veranderen in de krappe aanvoer. De paprikateelt in Murcia, die in de winter start en doorloopt tot eind augustus, is nog nauwelijks in productie. De eerste gele paprika beginnen nu op de markt te komen, en de rode paprika's laten tot eind maart op zich wachten, schrijft de regering van Andalusië in zijn rapport van week 9. De Nederlandse en Belgische aanvoer is vertraagd doordat de eerste zetting later is gekomen dan gepland, als gevolg van het donkere weer. Het duurt nog tot zeker begin mei voor de weekproducties hier op een hoog niveau komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.