Glas

Achtergrond laatste update:24 feb 2016

Komkommerprijs zakt hard weg ondanks vraagmarkt

De dagprijzen voor komkommer zijn in een week tijd erg snel gedaald, terwijl de Noord-Europese productie nog op toeren moet komen en de Spaanse aanvoer al sterk verminderd is.

De kleinere sorteringen, die nog ruim vertegenwoordigd zijn, zakten vandaag door de grens van 20 cent per stuk. De 35-ers werden bij de Greenery vandaag verkocht voor 18 tot 19 cent. Bij BelOrta bestond de aanvoer gisteren voor de helft uit 30-ers.  De prijs ervan duikelde naar 14 cent per stuk. Bij The Greenery bestaat de hoofdsortering ook nog uit 35-ers. Vandaag werd er nog maar 18 cent per stuk voor betaald, nog weer 2 cent minder dan gisteren .
De klokprijs van de 40-ers lag vandaag tussen 31 cent (BelOrta) en 25 cent (The Greenery). ZON Fruits & Vegetables zat daar met 28 cent per stuk tussenin. Vorige week maandag lag de prijs van 40-ers nog tegen 60 cent per stuk. De prijsdaling kondigde zich eind vorige week al aan bij BelOrta. Toen gingen de 30-ers al voor 19 cent per stuk van de hand.
Opvallend is dat op de Spaanse veilingen even hoge prijzen worden genoteerd: gisteren werd gemiddeld € 0,73 per kilo betaald (circa 30 cent per stuk ). "Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse komkommer niet meer uit de markt weet te krijgen want de kwaliteit en de houdbaarheid is stukken beter", zegt Joop de Hoog, voorzitter van Friskom.

Genoeg vraag voor huidig aanbod

De verklaring voor de lage prijzen ligt niet in te grote volumes. De aanvoer uit Spanje is al ver teruggelopen. In week 6 had een groot deel van de Spaanse komkommertelers het gewas al opgetrokken om er meloen, watermeloen of opnieuw komkommer te zetten. Dat had tot gevolg dat de prijzen op de veilingen in Almería en Granada in week 5 en 6 voor het eerst dit jaar boven 60 cent per kilo lagen. In week 7 steeg de prijs verder naar gemiddeld 77 cent per kilo (31 cent per stuk). Volgens de weekrapportage van de regering van Andalusië was de vraag uit de markt sterk in week 6. Vooral Duitsland en Frankrijk hadden veel interesse in de grotere sorteringen (40-ers). In diezelfde week constateert BLE dat de Spaanse komkommers nog steeds overheersen op de groothandelsmarkten, aangevuld met product uit Griekenland en Frankrijk. De Nederlandse en Belgische aanvoer nam vooral in de kleinere sorteringen flink toe. "De beschikbaarheid van de komkommers was goed te overzien", schrijft BLE. "Ondanks de overwegend terughoudende vraag en de vaak onzekere kwaliteit blijven de prijzen stabiel en konden ze zich zelfs deels verstevigen."

Tafellaken en servet

De scherpe prijsdaling in Nederland en België heeft ook niet met een te hoge eigen aanvoer te maken. De weekproductie ligt nu tussen 1,2 en hooguit 2 stuks per vierkante meter. Voor Nederland betekent dat nog geen 8 miljoen komkommers per week. In het hoogseizoen is de aanvoer vele malen hoger. Volgens een inkoper van een grote exporteur heeft de lage prijs voor de Nederlandse komkommers te maken met juist het geringe volume. "De orders worden in Spanje neergelegd omdat Nederland de volumes nog niet kan leveren." Inkopers willen zich nog niet vastleggen op Nederlands product. Nederland lijkt nog te klein voor tafellaken en te groot voor servet. En door teruglopende aanvoer zit de prijs in Spanje wel in de lift, ondanks de mindere kwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.