Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen hebben wind mee

De tomatenprijzen zijn deze week weer verder gestegen. Retailers slaan al in voor kerstmis terwijl het aanbod, vooral van product met hogere kwaliteit, krap is.

De dagprijzen van de trostomaten (grof en middel) komen deze week dicht in de buurt of boven €1,50 per kilo uit bij verschillende afzetorganisaties. Begin vorige week was dat nog 20 tot 30 cent minder. De stijgende prijzen zijn een gevolg van een ‘rustige’ markt. Anders dan bij de start van het vorige belichte seizoen, is het aanbod beperkt. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het weer in Spanje. Al sinds een aantal weken regent het er regelmatig, is er weinig zon en een stuk koeler dan vorig jaar in november en december.

Prijsverschil jong-oud

Er is een duidelijk prijsverschil tussen tomaten uit de oude of uit de nieuwe teelten. Op de Belgische veilingen is het verschil bij de gangbare trostomaten ongeveer 10 tot 20 cent per kilo. In het handelskanaal loopt het verschil op tot 20 a 30 cent, zegt een verkoper van een groot handelshuis. “De oude tomaten brengen ongeveer de prijs op die de Spaanse hier kosten.” In Spanje zelf schommelt de telersprijs van trostomaten de afgelopen week rond €1,10 per kilo, de losse tomaten rond 88 cent en de pruimtomaten rond 95 cent per kilo. Vorig jaar werd er rond deze tijd circa 40 cent minder voor betaald. In Nederland en België loopt de onbelichte teelt op zijn eind en moet de productie uit de belichte teelt nog goed op gang komen. De herfstteelt heeft al lang niet meer het areaal van weleer. Bij BelOrta staat nu 27 hectare herfsttomaten en 35,7 hectare belichte tomaten. De aanvoer van de herfsttomaten loopt tot circa week 3 à 4.

Tomatenprijzen hebben wind mee

België gaat voor jaarrondlevering

BelOrta heeft er bewust voor gekozen om alle belangrijke segmenten ook onder lampen te telen, dit jaar voor het eerst ook vleestomaten (Baron), pruimtros en –los (Prunella en Romared), cherrytros (Ministar) en middentros (Elite). “We hebben steeds meer klanten, ook buitenlandse, die jaarrond ons product willen afnemen. Vorige winter viel de kwaliteit en de productie van het Zuid-Europese en Marokkaanse product wel eens tegen. Steeds meer afnemers kiezen daarom voor zekerheid. Bovendien zijn Spaanse tomaten ook niet meer zo goedkoop”, ziet Maarten Verhaegen van BelOrta.

Er vindt op de Belgische veilingen volgens de verkoopmanager geen overheveling van uitbetaalprijzen plaats, om het pakket zo groot mogelijk te maken. “Ieder segment krijgt de uitbetaalprijs die het opbrengt. Maar we hebben natuurlijk wel goed afgetast waar de klanten behoefte aan hebben. Echte zomertomaten, zoals Coeur de Boeuf, staan niet in de belichte teelt.”

Zelfde of hogere prijzen

De vooruitzichten voor de komende weken zijn gunstig. Door de komende feestdagen is de vraag naar het kwalitatief betere product hoger. In vergelijking met Spaans product kunnen Nederlandse en Belgische aanbieders een product leveren dat twee tot drie dagen verser is, en dat is te zien en te proeven. Doordat er roder geoogst kan worden smaakt het Noord-Europese product in hetzelfde segment over het algemeen beter. Verhaegen en bovenstaande handelaar verwachten voor de komende weken minstens dezelfde of nog hogere prijzen.

Stel via deze link zelf uw grafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.