Glas

Achtergrond

Marktupdate: Trostomaten boven 1 euro per kilo

De prijzen van trosmiddel en trosgrof zijn de laatste dagen sterk aangetrokken. Gisteren en vandaag zijn de indicatieve veilingprijzen de grens van 1 euro per kilo ruim gepasseerd.

De indicatieve klokprijs van trosgrof was vandaag bij The Greenery en ZON Fruits&Vegetables rond €1,20 per kilo. De Spaanse trostomaten voor de klok van ZON bleven net onder €1 per kilo. Op de Belgische veilingen was eind vorige week al een duidelijke stijging waar te nemen. Aanvankelijk ging het om een lichte stijging van 74 cent per kilo op maandag naar 80 cent op donderdag (trosgrof), maar op vrijdag stapte de klokprijs over de 1-euro-grens. Gisteren noteerde Princess circa €1,17 per kilo bij BelOrta. Trosmiddel (Elite) deed afgelopen vrijdag al €1,14 per kilo en steeg gisteren boven €1,20 per kilo.

Minder trosgrof

Het prijsverschil tussen grof en middel is voor Belgische begrippen gering. Mogelijk heeft dit te maken met een verschuiving tussen de segmenten. In de afgelopen twee weken werd er op de Belgische veilingen 35% minder Princess (trosgrof) aangevoerd dan vorig jaar, terwijl van Elite (trosmiddel) juist 30% meer werd verkocht.

Spaanse tomaat ook duurder

Ook in Spanje zitten de tomatenprijzen in de lift. Bij de afzetorganisaties in Almería werden de trostomaten gisteren verkocht voor circa 80 cent per kilo. Dit is bijna een dubbeltje per kilo meer dan het gemiddelde van de afgelopen week en 21 cent meer dan 2 weken geleden. De prijzen liggen voor het eerst dit seizoen ook een stuk hoger dan vorig jaar. Pruimtomaten noteerden de afgelopen week gemiddeld 86 cent per kilo, terwijl dat in 2015 slechts 32 cent was. Losse tomaten kwamen in week 47 gemiddeld op €0,70 per kilo uit, tegen €0,33 in 2015.

Klik hier voor meer tomatenprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.