Glas

Achtergrond

Nederlandse komkommer handhaaft zich goed

De dagprijzen voor komkommers stegen eind vorige week boven 60 cent per stuk (BelOrta). Deze week lijkt de prijs zich te handhaven rond circa 45 cent (40-ers, BelOrta). Afnemende aanvoer hier en kwaliteitsproblemen in Spanje lijken de voornaamste oorzaken. Voor het tweede jaar op rij verloopt de overgang naar het Spaanse seizoen niet soepel.

Bij Witkamp stegen de uitbetalingsprijzen (40-ers) vorige week van circa 32 cent op maandag naar 45 cent op vrijdag. Bij The Greenery en Zon Fruits&Vegetables kwam de prijs eind vorige week in de buurt van 60 cent per stuk. Op deze veilingen was de indicatieprijs gisteren (bij zeer kleine volumes) nog circa 50 cent voor de 40-ers, maar daar ging vandaag 2 tot 5 cent vanaf.
Door het redelijk stabiele mooie weer bleef de productie in West-Europa redelijk op peil. Vorige week sneden de meeste telers nog tussen 3 en 4 stuks per vierkante meter. Vooral bij BelOrta was de aanvoer echter al een stuk lager door de overstap naar herfsttomaten. "Van ons komkommerareaal van 110 hectare is nog circa 75 hectare in productie", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Veruit het grootste deel van de aanvoer in België is afkomstig uit Nederland.

Spanje opnieuw last van hitte

De consumptie van komkommers blijft door het mooie najaarsweer nog redelijk hoog. "Tegelijkertijd komen er nog geen enorme hoeveelheden komkommers uit Spanje. De kopers zijn nog niet massaal overgestapt", zegt Verhaegen. Bovendien zijn er problemen met de kwaliteit van de Spaanse komkommers. "We hebben vorige week op de groothandelsmarkt en op de Fruit Attraction-beurs in Madrid veel product gezien waarvan de kwaliteit niet op peil was. Je zag veel doffe en geel verkleurde komkommers." De kwaliteitsproblemen zijn het gevolg van een lange periode van hoge etmaaltemperaturen, waarbij het 's nachts nauwelijks onder 20 graden werd. Dit gaat ten koste van de kleur en de houdbaarheid van de komkommers. Ook vorig jaar was het in Zuid-Spanje langdurig te heet, maar toen was het wat eerder. De dagprijzen bij de Nederlandse en Belgische aanbieders waren toen in september bijzonder hoog. Nu komt de stijging iets later. Vanaf begin oktober liggen de prijzen boven die van vorig jaar.

Gewassen snel versleten

De temperaturen in Spanje zijn nu weer redelijk normaal. Deze week wordt het overdag nauwelijks warmer dan 25 graden in Almería. De kwaliteit zal daarom snel herstellen, is de verwachting. Ook het volume Spaans product zal snel stijgen, al hebben de komkommergewassen door de hitte veel te lijden gehad. Sommige handelsbedrijven zijn al overgestapt op Spaanse komkommers. "Er is volop aanbod. Wij zijn al volledig over op Spaanse komkommers en we krijgen geen klachten over de kwaliteit", zegt inkoper Ard van Oosten van Univeg.
Voor de komende periode zal de vraag naar Nederlands en Belgisch product nog wel aanhouden waardoor de prijs redelijk stabiel zal blijven, verwacht Verhaegen. De hoeveelheden worden wel snel minder. Deze week verwachten telers tussen 2 en 3 stuks per vierkante meter te snijden. Daarbij komt dat er relatief veel klasse 2 wordt uit gesorteerd. De gewassen zijn door de perioden met warm weer ook vatbaar geworden voor meeldauw en (nu het vochtiger wordt) voor valse meeldauw. Op veel bedrijven komt wat bontvirus voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.