Glas

Achtergrond

Spanje importeert meer tomaten

Spanje heeft in juli 25 procent meer tomaten geïmporteerd dan vorig jaar juli. Het gaat om een volume van ruim 10 miljoen kilo. De groei past in trend van de laatste jaren.

De gestegen tomatenimport van juli past in de trend van de laatste jaren. Spanje importeerde in het eerste half jaar van 2015 bijna 27.000 ton tomaten, ruim 60 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Nederland speelt als tomatenleverancier een belangrijke rol. Van de uit de EU afkomstige tomaten kwam 35 procent (4,6 miljoen kilo) uit Nederland. Dat aandeel was vorig jaar nog 30 procent. Maar de import van buiten de EU is met maar liefst 90 procent gegroeid naar 13,8 miljoen kilo. Het merendeel komt waarschijnlijk uit Marokko, al vermeldt Fepex dat niet. Het is de vraag of de import uit Marokko werkelijk zoveel groter is geworden. Mogelijk is de, vooral onder Spaanse druk, verbeterde registratie van de Marokkaanse import de oorzaak van de grote stijging van de tomatenimport van buiten de EU.

Veel import uit Portugal

Over het hele jaar gemeten is de tomatenimport van Spanje de laatste drie jaar flink gestegen, van bijna 93 miljoen kilo in 2012 naar ruim 145 miljoen kilo in 2014. Over deze periode heeft Nederland het juist minder goed gedaan. Het aandeel van de Nederlandse herkomst in de totale tomatenimport daalde van 29 (20,8 miljoen kilo) in 2012 naar 14 procent (17,6 miljoen kilo) in 2014. De import uit Portugal steeg in die periode van 33 naar ruim 94 miljoen kilo. Frankrijk leverde vorig jaar 6,2 miljoen kilo tomaten aan Spanje. België stond in 2014 met 4,8 miljoen kilo op de vierde plaats van EU-leveranciers.

Tomaat is uitzondering

De Spaanse import van alle groenten is in juli van dit jaar juist met 7 procent gedaald naar 44,7 miljoen kilo. Zo daalde de import aardappels en bonen (resp. 11,7 en 8,5 miljoen kilo) beide met 24 procent. Spanje betaalde wel meer voor de geïmporteerde groente. De importwaarde steeg met 17,5 procent naar 29 miljoen euro, blijkt uit cijfers van Fepex. De cijfers van augustus zijn nog niet bekend. Te verwachten is dat de tomatenimport toen nog een stuk hoger was. Traditioneel is augustus de maand met de hoogste tomatenimport omdat de binnenlandse productie van verse tomaten dan bijzonder laag is.

Of registreer je om te kunnen reageren.