Glas

Achtergrond

Agriport A7 opent aardwarmtebron

In glastuinbouwgebied Agriport A7 opende gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland officieel de eerste geothermie-installatie van deze provincie.

Algemeen directeur Robert Kielstra van ECW Netwerk is trots op het project. Met 2 doubletten die water van 92 graden Celsius omhoog halen met een debiet van 200 tot 230 kuub per uur is dit het grootste geothermieproject in de Benelux. De bron voorziet voor 20 procent in de warmtebehoefte van de telers in het glastuinbouwgebied.

Uitbreiding capaciteit

De vier geothermieputten in Agriport zijn 2,5 kilometer diep. Na een jaar testen van de putten volgt nu de exploitatefase. De eerste ervaringen zijn al dusdanig positief dat er interesse is voor mogelijkheden om nog meer gebruik te gaan maken van duurzame aardwarmte. Dit is momenteel interessanter dan wkk-warmte. Onderzocht wordt onder andere of bestaande nabijgelegen putten van inmiddels lege aardgasvelden verlengd zouden kunnen worden tot in diepere aardwarmtelagen.

Een volgende stap zal ook zijn om te kijken welke aanvullende CO2-voorzieningen er in het gebied gerealiseerd kunnen worden, om te voorzien in de door de aardgasbesparing weggevallen CO2-productie.

Leer-ervaringen

Bij de aanleg van het project kon al veel ervaring worden meegenomen van eerdere geothermieprojecten. De eigen ervaring leerde onder andere dat het aan te bevelen is om eerst ook ruim de tijd te nemen het bovengrondse gedeelte van de installatie in te regelen, via testen met zoet water voorafgaand aan de ingebruikname van de bron. Dit maakt het makkelijker en minder duur om eventuele aanpassingen te doen dan later tijdens de exploitatiefase. Ervaringen als deze worden gedeeld via de Dutch Association Geothermal Operators (DAGO), waarbinnen Nederlandse geothermie-operators zich hebben verenigd.

Foto

 • Na het onthullen van een maquette van de aangesloten glastuinbouwbedrijven...

  Na het onthullen van een maquette van de aangesloten glastuinbouwbedrijven...

 • ...en de openingsact...

  ...en de openingsact...

 • ...volgde de rondleiding waar een boorkop te zien was in materiaal uit de bodemformatie op 2,5 kilometer diepte.

  ...volgde de rondleiding waar een boorkop te zien was in materiaal uit de bodemformatie op 2,5 kilometer diepte.

 • Well-heads van de aanvoerput (rode kranen) en injectieput (blauwe kranen)

  Well-heads van de aanvoerput (rode kranen) en injectieput (blauwe kranen)

 • De well-heads van het tweede doublet.

  De well-heads van het tweede doublet.

 • Zware injectiepompen om het retourwater terug in de bodem te krijgen.

  Zware injectiepompen om het retourwater terug in de bodem te krijgen.

 • Overzicht regelschema voor de installatie.

  Overzicht regelschema voor de installatie.

 • Zakkenfilters en fijnere kaarsenflters. De zakkenfilters worden nu eens in de 3 tot 4 weken ververst, waar ze tijdens het opstarten nog om de 3 tot 4 uur vervangen moesten worden.

  Zakkenfilters en fijnere kaarsenflters. De zakkenfilters worden nu eens in de 3 tot 4 weken ververst, waar ze tijdens het opstarten nog om de 3 tot 4 uur vervangen moesten worden.

 • 8 warmtewisselaars met 240 platen per wisselaar, die een totale oppervlakte van een hectare beslaan, halen de warmte uit het bronwater (met 100 kilo zout per 1.000 liter water ruim 3 keer zo zout als zeewater).

  8 warmtewisselaars met 240 platen per wisselaar, die een totale oppervlakte van een hectare beslaan, halen de warmte uit het bronwater (met 100 kilo zout per 1.000 liter water ruim 3 keer zo zout als zeewater).

Of registreer je om te kunnen reageren.