Glas

Achtergrond laatste update:13 aug 2015

Nederlandse paprika heerst op Duitse GHM

Meer dan de helft van de groene paprika's die vorige week op de Duitse groothandelsmarkten werden verkocht, komen uit Nederland. Voor rode en gele paprika is dat zelfs meer dan 62 procent. In prijsvorming doet groene paprika het relatief beter dan rode en gele.

De Nederlandse paprika heeft een machtige positie op de Europese markt. Ook op de Duitse groothandelsmarkten komen in het zomerhalfjaar de meeste paprika's uit Nederland, blijkt uit recente cijfers van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). In week 32 kwam van de groene paprika 51 procent uit Nederland. Van de rode was dat 62 procent en van de gele bijna 64 procent. Van de groene paprika kwam bijna 40 procent uit Turkije en de rest (9,5 procent) uit België. Van de rode kwam 11 procent uit Turkije, 10 procentuit België, 9 procent uit Hongarije en 7 procent uit Duitsland zelf. Bij de gele kwam bijna 16 procent uit Hongarije, tegen bijna 11 procent uit België en ruim 9 procent uit Duitsland.

Rode minder goed betaald

Nederlandse en Belgische groene paprika's realiseren het hele voorjaar al een stuk hogere prijs dan de Turkse herkomst. In week 32 was de prijs van Nederlandse paprika circa 30 procent hoger dan de Turkse (ruim €2 per kilo tegen ruim €1,50). Maar opvallend genoeg werden bij de rode paprika's de Turkse en Hongaarse vorige week een stuk beter betaald. De Hongaarse deden gemiddeld €2,20 per kilo en de Turkse €2,05 per kilo tegen €1,59 voor de Nederlandse en Belgische rode paprika's. Bij de gele paprika's werden voor de Nederlandse, Belgische en Hongaarse ongeveer evenveel betaald: tussen €1,80 tot €1,86 per kilo. De Duitse rode en gele paprika's worden een stuk beter betaald dan de Nederlandse en Belgische. Voor gele scheelde dat vorige week ongeveer 40 cent per kilo. Bij rode paprika liep dat op tot 70 cent per kilo. Voor groene paprika kan Duitsland blijkbaar niet terugvallen op eigen product.

Prijzen lager maar stabiel

De prijzen van de Nederlandse paprika's op de Duitse groothandelsmarkten hebben dit seizoen lange tijd ruim onder die van vorig jaar gelegen. Vooral de gele en rode paprika bleven ver achter. Pas sinds week 28 is daar verandering in gekomen, voornamelijk omdat vorig jaar de prijzen toen fors daalden. Dit jaar houden de prijzen redelijk stand.

Of registreer je om te kunnen reageren.