Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen al weer in mineur

Na een korte opleving rond het weekend zijn de klokprijzen van tomaten in de loop van deze week weer naar een bijzonder laag niveau weggezakt. De middenprijs van de meeste tomatentypen ligt inmiddels lager dan vorig jaar, ondanks de betere voorjaarprijzen.

Eind vorige week stegen de klokprijzen van tomaten vrij plotseling. Dat niveau werd begin deze week nog even gehandhaafd. Bij The Greenery en ZON kwamen middel- en grove trostomaten ruim boven 50 cent per kilo. Bij BelOrta tikten de middeltrostomaten (Elite) afgelopen maandag zelfs 90 cent per kilo aan en de grove tros (Princess) 70 cent per kilo. "We hadden met het oog op de productiepiek vorige week een aantal acties in België afgesproken voor trostomaten, dus je zag vooral die prijzen stijgen", verklaart Maarten Verhaegen van BelOrta. Vleestomaten gaan vooral naar het buitenland (Duitsland) waar ze veel concurrentie ondervinden van met name Poolse tomaten. "Het Poolse aanbod wordt steeds groter en kwalitatief beter al blijft er een verschil." Ook in Nederland was de prijsstijging het grootst voor de trostomaten, maar zakte die prijs nu ook het snelst weg.

Middeltros niet beter betaald

Inmiddels nadert de klokprijs van trostomaten de grens van 30 cent per kilo. Losse tomaten schommelen zelfs al rond 20 cent per kilo. Opvallend is dat middeltros in België ook bij een lager prijsniveau beter betaald blijven dan grove trostomaten. Bij The Greenery is er dit jaar eerder een prijsverschil in het voordeel van de grove trostomaat, die toch een aanzienlijk hogere productie haalt. Pruimtomaten doen het nauwelijks beter dan tussentype en vleestomaten. Door een flinke areaaluitbreiding in heel Europa is het aanbod flink gegroeid.

Overal product

Voor volgende week verwacht Verhaegen van BelOrta een lichte prijsstijging. Er zijn een aantal acties in Duitsland en de productie zal wat minder groot zijn dan de afgelopen weken. Toch blijft de Europese markt meer dan verzadigd. De afzet op Franse markt loopt ook moeizaam. Ook daar zijn de prijzen sterk gedaald. Niet allen de professionele productie groeit hard in Europa. Door het mooie weer komt er nu ook veel product los uit volkstuinen en tunnelkasjes.

Russische boycot

Tegelijkertijd speelt de Russische boycot nog steeds een rol. Het exportvolume was beperkt in de zomer maar gaf wel enige verlichting voor de overvolle EU-markt. "Het vinden van alternatieven is geen zaak voor individuele handelaren", vindt Dirk van Nieuwkerk van Anaco Greeve in Poeldijk. "Wij deden aardig mee in de export naar Rusland, maar dat is echt helemaal weggevallen. Je hoort wel dat er product via via naar Rusland gaat, maar daar doen wij niet aan mee. Voor de Russische boycot krijgen vooral de tuinders nog steeds de rekening voor gepresenteerd, de handel redt zich wel."

Of registreer je om te kunnen reageren.