Glas

Achtergrond

Nederlandse komkommertelers lopen hoge prijzen mis

De klokprijzen van komkommers liepen vorige week tot extreme hoogte op vanwege een terugval in de aanvoer en een overweldigende vraag vanwege het tropische weer. In België profiteerden de telers volop. Voor de meeste Nederlandse telers viel de gemiddelde uitbetaalprijs veel lager uit.

De klokprijs voor komkommers (40-ers) bij BelOrta liep vorige week op van 18 cent op maandag naar 57 cent op woensdag en zelfs 90 cent per stuk op donderdag. Deze week 'normaliseerde' de prijs naar een niveau van net onder 40 cent (40-ers) en 28 cent (35-ers). Niet alleen de prijs was hoog. Ook de productie lag op zijn top met een totale aanvoer van boven 2 miljoen stuks (30-ers, 35-ers, 40-ers). Dat was bijna een half miljoen stuks meer dan de week ervoor. "We hebben vorige en deze week het hele areaal van 80 hectare in topproductie", zegt Bruno Vuerinckx van BelOrta. "En 80 tot 90 procent van de verkoopprijs is voor de klok gerealiseerd."

Chaotische daghandel

Hoe anders was dat in Nederland. Op het gebruikelijke prijsaanbod van vorige week maandag hadden de handelaren dinsdagochtend niet eens ingeschreven met een tegenbod. Pas dinsdagavond ging de bal rollen toen Lidl enorme volumes begon te vragen. Op woensdag speelde de handel nog blufpoker en bleven de dagprijzen relatief laag. Maar daarna moesten handelaren plotseling veel komkommers inslaan en werden de verkopers van de verschillende afzetorganisaties onder druk gezet dat voor een schappelijke prijs te doen. Door de lage bemiddelingsprijs en de chaotische dagverkoop hebben de Nederlandse telers niet de prijs ontvangen die paste bij het tekort aan komkommers. "Ik heb vorige week een middenprijs gehaald van 31 cent", zegt Willem Doorn in Heerde. "Maar mijn komkommers zijn via de dagverkoop verkocht en dat was relatief gunstig. De meeste telers met bemiddelde komkommers hebben aan het kortste eind getrokken."

Krappere aanvoer

Niet alleen de vraag explodeerde door het tropische weer. Ook de aanvoer was een stuk lager doordat de  hogedraadteelt in de wisselperiode zit. Het Nederlandse een areaal hogedraadteelt is ongeveer 130 hectare. Ook in Duitsland vindt teeltwisseling plaats. De verwachting is dat bij aanhoudend zomersweer de prijs op een niveau van 30 tot 40 cent gehandhaafd kan blijven. "Als het weer zo blijft verwacht ik deze en komende week geen grote prijsdalingen", aldus Vuerinckx.

Of registreer je om te kunnen reageren.