Glas

Achtergrond

Olieprijs loopt op, gasmarkt rustig

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is opgelopen tot bijna $70 (€62). Bij inkoopcollectief Farmers4All is diesel nu verkrijgbaar voor circa 99 cent per liter, 1 cent meer dan vorige week.

Een deel van de prijsstijging laat zich nog altijd verklaren door de crisis in het Midden-Oosten, waar oliegiganten Iran en Saoedi-Arabië een schaduwoorlog lijken uit te voeren in Jemen. Deze week kwam daar bij dat voor het eerst sinds vier maanden de Amerikaanse olievoorraad niet is geslonken maar gekrompen.

Ten opzichte van een week eerder kromp de voorraad met 3,9 miljoen vaten. De vraag trekt blijkbaar aan. De handel is er niet van overtuigd dat de Amerikaanse voorraadcijfers leiden tot een langdurige omslag van de markt. Miljoenen vaten met olie uit de Noordzee, West-Afrika en Azerbeidzjan zouden nog boven de markt zweven zonder een eigenaar te hebben gevonden.

Dalende prijzen op rustige gasmarkt

De gasmarkt is rustig. Over de vraag of gaswinning moet worden teruggeschroefd komt pas in de tweede helft van het jaar uitsluitsel. Oekraïne heeft met het Russische Gazprom een leveringscontract gesloten dat afloopt op 1 juli. Beide dossiers spelen dus even geen rol. Vraag en aanbod bepalen en hoewel het weer wat kouder is dan gewoon lopen prijzen voorzichtig wat terug.

Op de dagmarkt wordt 20,4 cent per MWh betaald; een vrij normaal niveau voor deze tijd van het jaar. Een contract voor 2016 kost circa 21,4 cent per MWh en dat is dan weer 3 tot 4 cent goedkoper dan de afgelopen jaren. Toch leggen nog niet veel verbruikers zich vast. Ze hopen op verdere prijsdalingen.

Lichte daling van elektraprijs

De dagmarkt voor elektra is erg grillig.  Er is veel windenergie opgewekt maar dit heeft nauwelijks impact omdat België noodgedwongen veel stroom uit Nederland importeert. De prijs ligt rond 48 cent per MWh. De positieve verwachting voor de productie van hernieuwbare energie in 2017 en 2018 tot een lichte daling van de elektriciteitsprijs voor levering in 2017 en 2018, aldus Nuon.
Concreet denkt de energieleverancier dat de marginale productiekosten van zonne- en windenergie dalen ten opzichte van elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.