Glas

Achtergrond 1 reactie

Tekort paprika's stuwt prijzen omhoog

De dagprijzen van paprika's zijn de laatste weken tot grote hoogte gestegen doordat de aanvoer in Nederland ver achterblijft bij de prognoses terwijl ook de Spaanse export ver is teruggevallen.

Eind vorige week gingen de klokprijzen voor rode paprika in Nederland en België tot boven 4 euro per kilo. Dat was voor een groot deel het gevolg van te krappe aanvoerprognoses voor de voorverkoop waardoor er meer bijgekocht moest worden in de daghandel. De voorverkoopprijzen lagen beduidend lager dan de klokprijzen. Deze week werden al niet meer zulke hoge dagprijzen genoteerd om er minder is voorverkocht. De hoge prijzen zetten immers ook een rem op de vraag.
De klokprijzen zijn nog steeds goed te noemen. De klokprijs van rode paprika lag vandaag rond 3 euro per kilo bij ZON Fruits & Vegetables. De prijs van gele paprika was vandaag circa 40 cent per kilo lager dan gisteren. De hoofdsortering 181/221 gram bracht € 2,47 per kilo op, 55 cent minder dan afgelopen dinsdag en eind vorige week. Oranje paprika ligt op hetzelfde prijsniveau als gele.

Twee weken geen zetting

De prijs van groene paprika is deze week juist hoger begonnen dan vorige week. Groene paprika bracht voor de klok van ZON dinsdag € 3,40 (grof) tot € 3,65 (fijnere) per kilo op, maar was vandaag ruim een euro lager bij een vergelijkbare aanvoer. De relatief hoge prijs van groene paprika is een voorbode van een nog krappere aanvoer van paprika's in de komende weken. In week 13 en 14 heeft er niet of nauwelijks zetting plaats gevonden als gevolg van de combinatie van een redelijk hoge plantbelasting en uitzonderlijk donker weer voor die tijd van het jaar. Voor groene paprika zijn deze week de gevolgen al zichtbaar. Voor rode, gele en oranje paprika wordt in week 19 en 20 een nog lagere aanvoer verwacht. "De telers van rode of gele paprika halen volgende week geen productie van 0,5 kilo per vierkante meter", verwacht paprikateler Theo Jansen in Andijk.

Duitse groothandel

De krapte in de paprika-aanvoer was vorige week ook al merkbaar op de groothandelsmarkten van Duitsland. BLE meldt dat de Spaanse aanvoer ver is teruggezakt en dat de Nederlandse aanvoer niet toereikend is om dat gat op te vullen waardoor de prijzen stegen. Rood deed gemiddeld € 3,46 per kilo , een euro meer dan product uit Spanje en € 0,50 meer dan rode paprika uit Turkije. Het prijsniveau van gele was circa € 0,50 per kilo lager. Opvallend is dat bij groene paprika de Turkse beter betaald werden dan de Nederlandse. Bij de kleurtjes wordt import uit Turkije als een ander segment gezien. Door de sterke toename van aanbod uit Marokko daalde de prijs van gekleurde Turkse paprika in de loop van de week.

Lage productie

De hoge prijzen van Nederlandse paprika in de laatste weken zijn nog geen teken van een succesvolle seizoenstart. Tot en met week 15 waren de prijzen niet geweldig. Bovendien is de productie door het schrale en donkere weer ver achtergebleven. De aanvoerprognoses waren in de afgelopen weken steeds tientallen procenten te hoog ingeschat. "We lopen 1 kilo per vierkante meter achter op een gewoon jaar. We zitten nu op 3 kilo per vierkante meter, tegen 4,5 kilo in 2014", zegt Jansen. "Tot twee weken geleden liepen we in omzet zelfs nog achter op vorig jaar."

Eén reactie

  • L sauvageot

    de kassenbouwer maar alvast bellen !

Of registreer je om te kunnen reageren.