Glas

Achtergrond

Marktrijpe oogstrobot paprika op komst

Onderzoekers gaan een eerste generatie oogstrobot voor paprika ontwikkelen, binnen het door de Europese Unie ondersteunde programma SWEEPER.

Wageningen UR gaat het internationale netwerk coördineren met partners uit Zweden, Israël, België en Nederland. Paprikateeltbedrijf De Tuindershoek in IJsselmuiden maakt deel uit van het partnerschap met universiteiten, onderzoekinstituten en een systeemintegrator.

De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek al geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners de robot verder kunnen ontwikkelen. Het moet de eerste oogstrobot ter wereld worden die in een commerciële kas zal worden ingezet. Er is vanuit de EU 4 miljoen euro aan innovatiegelden voor het project beschikbaar.

Naar verwachting zal de kennis en technologie eenvoudig ook op andere kasgewassen dan paprika kunnen worden toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.