Glas

Achtergrond

Snel stijgende tomatenprijzen voor kerstaankopen

Deze week zijn de tomatenprijzen in de daghandel flink gestegen. Bij BelOrta haalden de middeltrostomaten en pruimtomaten vandaag al een notering van € 1,50 per kilo, circa 60 cent meer dan eind vorige week. Op de Nederlandse veilingen is deze week dezelfde trend ingezet, al gaat de stijging daar minder hard.

Bij The Greenery deden de middeltrostomaten vandaag € 1,25 per kilo voor de klok, 30 cent meer dan eind vorige week. De klokprijzen van grove en middeltrostomaten ontlopen elkaar niet veel. Bij ZON Fruits&Vegetables is de prijsstijging voor de klok minder groot. Middeltros kwam vandaag net boven 1 euro per kilo. Trospruimtomaten doen het veel beter. Romavine deed vandaag € 1,65 per kilo voor de klok, 30 cent meer dan eind vorige week.
Opvallend is de sterke prijsstijging bij de losse tomaten bij BelOrta. Begin december lag de prijs nog onder 60 cent per kilo. De grove tussentypen (Prince, 70 mm) realiseerden gisteren en vandaag een klokprijs van € 1,40 per kilo. Vleestomaten (Baron) werden voor € 1,28 per kilo verkocht.

Kerst en 'eigen' product

De prijsstijging van de tomaten is deels het gevolg van een toegenomen vraag. Retailers en groothandelaren slaan massaal in om het product. Met de feestdagen is de consumptie hoger omdat er meer vers bereid wordt. Tegelijkertijd zijn de aanvoertijden krapper doordat er verkoopdagen ontbreken. Daardoor neemt ook de daghandel toe wat resulteert in hogere klokprijzen.
Dat de klokprijzen in België extra hard stijgen heeft te maken met chauvinistisch inkoopbeleid bij consumenten en retailers. Voor het eerst beschikt België over een aanzienlijk aanbod belichte tomaten, niet alleen trostomaten maar alle hoofdsegmenten. "Op dit moment gaat ongeveer 50 procent van de lokaal geteelde tomaten naar de Belgische retail. Het gaat dan toch om een flink volume", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta.

Stabieler aanbod

Door de toegenomen vraag en stabielere aanvoer uit Zuid-Europa zitten de tomatenprijzen daar ook in de lift. Daardoor is het prijsverschil met het Noord-Europese product nog te overzien. "Onze klanten hebben dat prijsverschil er graag voor over. Het product uit de oude teelten is nu vrijwel verdwenen. We kunnen nu super-kwaliteit aanbieden uit de belichte en herfstteelt. Onze klanten hebben de keus uit alle hoofdsegmenten en een aantal specialties."

Of registreer je om te kunnen reageren.