Glas

Achtergrond

Uitmelken van vruchtgewassen loont

Het staartje van het seizoen brengt dit jaar veel geld op. De veilingprijzen van de meeste vruchtgroenten zijn deze week nog steeds hoog. Komkommers werden zelfs weer fors duurder. Voor losse tomaten lijkt het feest voorbij.

De aanvoer van de vruchtgroenten uit Nederland en België neemt nu snel af. Blijkbaar weet Spanje de ontstane ruimte nog niet op te vullen. Deze week stegen de klokprijzen van komkommers weer flink. Gisteren deden de 40-ers 45 cent per stuk bij The Greenery en zelfs 51 cent bij BelOrta. Begin oktober was de prijs na een lange periode van extreem hoge prijzen gezakt naar 'normalere' waarden van rond 25 tot 30 cent per stuk.
Ook trostomaten weten het hoge prijsniveau redelijk te handhaven. Begin deze week deed grove trostomaat nog ruim 1,50 euro per kilo bij van de verschillende veilingen. Vandaag is bij ZON en The Greenery voor het eerst een flinke daling te zien naar circa 1,20 per kilo, maar het zal moeten blijken of die trend doorzet. Bij losse tomaten is de dalende trend wel al zichtbaar. Begin van de week lagen de klokprijzen nog rond 1,20 euro per kilo. Vandaag waren de ronde tomaten nog maar 60 tot 70 cent per kilo waard.

Grote prijsverschillen

Opmerkelijk is het verschil in prijsvorming van aubergine in Nederland en België. Terwijl de klokprijzen bij The Greenery in de afgelopen weken steeds verder zijn weggezakt naar een niveau tussen 30 en 40 cent per kilo, zijn ze bij BelOrta deze week enorm gestegen. Gisteren ging de sortering 300+ voor 1,80 euro van de hand, drie keer zo hoog als eind vorige week. Bij Zon Fruits&Vegetables is een veel beperktere stijging van de klokprijzen van aubergines te zien. De  prijs van 300+ lag vandaag rond 70 cent per kilo, maar de aanvoervolumes zijn gering. De fijnere sortering 225 + bracht maar 45 cent per kilo op.
Bij paprika zijn grote variaties in klokprijzen te zien. Afgelopen dinsdag steeg de prijs van rode paprika bij Zon nog tot boven € 2,40 per kilo bij een redelijk grote aanvoer. Vandaag komt de prijs niet verder dan 1,10 tot 1,30 euro per kilo. Diezelfde trend is te zien bij The Greenery en BelOrta.

Of registreer je om te kunnen reageren.