Glas

Achtergrond

Veel ‘vrije’ komkommers bij weinig vraag

Deze week gingen de komkommerprijzen hard onderuit. Het vele zonlicht van de laatste tijd heeft de productie flink opgestuwd, terwijl de kou de consument ervan weerhoudt om komkommers te eten. Op acties van supermarkten was maar matig ingetekend waardoor er veel ‘vrije’ komkommers op de markt zijn.

Het weer is te zomers in de kas en te winters buiten. Afgelopen weken waren er meerdere dagen met meer dan 2.000 Joules aan zonlicht, na een lange donkere periode waarin vruchten in de wachtkamer bleven hangen. De weekproductie liep daardoor vrij plotseling op naar een niveau van vijf à zes stuks per vierkante meter. Op verzoek van supermarkten voor acties zijn niet veel handelaren ingegaan. Blijkbaar weerhielden de relatief hoge prijzen van dat moment (bijna 80 cent per 40'er, begin maart) de handelaren om zich vast te leggen. Dat resulteerde erin dat er vanaf vorige week veel ‘vrije’ komkommers op de markt kwamen. Door Pasen viel er bovendien nog een verkoopdag uit.

Seizoenscontracten

Het onderuit gaan van de komkommerprijzen lijkt overigens goed te passen in de trend van de laatste jaren. Rond deze tijd vindt vaak een plotselinge daling plaats, die volgens enkele ingewijde telers niet toevallig samenvalt met het ingaan van de seizoenscontracten. In deze contracten worden vaak zeer lage prijzen vastgelegd,  waardoor het in het belang van het handelshuis is de dagprijzen zo veel mogelijk te drukken. Zo kan het handelshuis zelfs bij een verkoopprijs op of onder de telerskostprijs nog flinke winst maken, aldus de telers.

Het ingaan van de seizoenscontracten lijkt nu in ieder geval niet de voornaamste oorzaak voor de prijsdaling. Er is duidelijk sprake van overaanbod. Dat blijkt wel uit het feit dat de prijzen overal sterk daalden, ook bij BelOrta (Mechelse Veilingen). Wanneer moet worden bijgekocht voor contracten, doen handelsbedrijven dat vaak in België om de prijs in Nederland niet te laten oplopen. Daar lijkt nu geen sprake van te zijn.

Acties supermarkten

Het zal zeker nog twee weken duren voor de komkommerprijzen weer op een redelijk niveau komen, is de verwachting. De weekprijzen voor volgende week  werden vastgesteld op het dieptepunt van deze week. Het koude weer lijkt nog minstens een week aan te houden. Wel hebben meerdere supermarkten in Nederland nu acties lopen. Lidl was de eerste met komkommers voor 39 cent per stuk. MCD (49 cent), Coöp (59 cent), Deen (twee voor 89 cent) en Agrimarkt (2 voor 99 cent) volgen het voorbeeld. Maar de grootste verkoopstimulans zal toch van het weer moeten komen.

Vroeg op achterstand

Voordeel van deze prijsdip is wel dat de meeste Spaanse telers die nog op de markt zijn nu snel hun teelt zullen beëindigen. Met prijzen van 15 cent per kilo (6 cent per stuk) die zij deze week kregen, kost het meer dan het oplevert. Hun seizoen is al geslaagd door de hoge prijzen in de winter. Voor Nederlandse komkommertelers ligt dat heel anders. Zij lopen nu al vroeg in het seizoen financiële schade op. Toen de prijzen hoog waren, waren de producties erg laag. De hoge gasprijzen en de lange winter verhogen bovendien de kostprijs. Nu de producties aantrekken wordt er opnieuw verlies genoteerd.

 

Klokprijzen komkommer in euro/stuk (35-ers)


19/3 20/3 21/3 22/3 25/3 26/3 27/3 28/3 29/3 2/4 3/4 4/4

ZON

0.40 0.34 0.34 0.29 0.23 0.19 0.20 0.17 0.13 0.12 0.12

Greenery

0.37 0.31 0.31 0.25 0.22 0.18 0.18 0.14 0.21 0.11 0.10

BelOrta

0.33
0.25 0.30 0.26 0.23 0.19 0.17 0.14 0.10 0.07

Of registreer je om te kunnen reageren.