Glas

Achtergrond

Drentse proeftuin volop actief

Het Business Centre Klazienaveen (BCK) beschikt momenteel over ruim 30 kasafdelingen, waar onder andere onderzoek plaats vindt naar medicinale teelten.

Nadat Ron Peters vier jaar geleden een failliet gegane oude proeftuin in Klazienaveen opkocht, heeft hij deze met veel inzet weer opgebouwd tot een degelijke onderzoeksinstelling voor een grote verscheidenheid aan teelten. Zo wordt er in verschillende afdelingen gekeken of er, onder gecontroleerde omstandigheden in een kas, kwalitatief hoogwaardige inhoudsstoffen zijn te winnen. Peters hoopt dat het onderzoek ook leidt tot praktijktoepassingen die de glastuinbouw in de regio kunnen versterken.

Meer over de activiteiten van de proeftuin is te lezen in editie 20 van Groenten & Fruit in week 40. Onderaan dit web-artikel zijn ook enkele foto's van de proeftuin te vinden.

Adviseur

Peters heeft ook nog een bedrijfstak waarbij hij advieswerk doet. Vanwege zijn brede ervaring als zowel teler, plantenkweker als proeftuinbeheerder heeft hij een heel breed en vrij compleet kennisniveau. “Ik vind dat advieswerk leuk om te doen, maar het moet dan wel moeilijk en een uitdaging zijn. Het liefst voor projecten in het buitenland. Ik maak er nauwelijks reclame voor, maar wordt toch drie tot vijf keer per jaar gevraagd.”

Het advies kan betrekking hebben op grote teelttechnische of bedrijfsorganisatorisch problemen, maar ook op relationele problemen binnen de personeelssfeer. “Ik praat makkelijk, en doorzie dingen. Ik heb het zelf ook meegemaakt wat het betekent als je je rekeningen niet meer kunt betalen. En ik kan ook invoelen wat er speelt als er personele problemen zijn. Ik ben ook op mijn knieën bij een baas begonnen.”

Zeker bij dreigende faillissementen is ondersteuning vaak hard nodig. “De meeste ondernemers zien zichzelf in het hart van het universum, en zien in principe niet wat ze zouden kunnen verbeteren bij een dreigend faillissement. De bank wordt altijd schuldig aangekeken door telers. Die heeft toen dat en dat gedaan. Maar wie heeft er voor die lening getekend?, vraag ik dan. Je hebt dat zelf gedaan en zult dat zelf moeten oplossen. Je moet vooruit kijken.”

“ Ik ben geen sociaal werker. Je houdt telers een spiegel voor. Wat gebeurt hier nu? Hoe is het zo gekomen? Wat kun je doen? Heeft het wel zijn dat je doorgaat? Zo ja, hoe richt je dan de vechtlust. Het is vaak heel lastig om ondernemers te laten veranderen in hun manier van ondernemerschap. Ze doen het al jaren zo.

Je hebt niet altijd een pasklaar antwoord. Soms ben je vooral klankbord. Maar dat is ook belangrijk. Het is mooi als je ziet dat een teler in de problemen 50 kilo lichter en opgeluchter weer weg gaat als toen hij aan kwam rijden.”

Foto

 • Onderzoek naar hoogwaardige gecontroleerde teelten voor de productie van inhoudsstoffen

  Onderzoek naar hoogwaardige gecontroleerde teelten voor de productie van inhoudsstoffen

 • Kijken of medicinale planten ook in Nederland te telen zijn.

  Kijken of medicinale planten ook in Nederland te telen zijn.

 • Veredelingsonderzoek naar smaaktomaatjes.

  Veredelingsonderzoek naar smaaktomaatjes.

 • Zoeken naar komkommers met virusresistentie.

  Zoeken naar komkommers met virusresistentie.

 • Gewasresten proberen om te zetten in bruikbare bioplastics.

  Gewasresten proberen om te zetten in bruikbare bioplastics.

 • De proeftuin beschikt over 31 teelt-afdelingen.

  De proeftuin beschikt over 31 teelt-afdelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.