teeltgeluid

laatste update:30 sep 2021

‘Voorpluk Elstar om ongeduldige klanten te paaien’

Het natte weer geeft geen noemenswaardige kwaliteitsproblemen bij de appels en peren van Joel Roks.

Fruitteler Joel Roks is in Fijnaart druk bezig met de pluk van Elstar en Conference. Het plukweer is fantastisch. Dat is heel wat anders toen we hem de laatste keer in de kersenpluk spraken. Toen was het nat zomerweer en was hij heel blij dat de pluk rond 10 augustus gedaan was. Bij kersen was vruchtrot lastiger dan ooit, maar bij appels en peren zie je dit jaar heel weinig problemen met ziekten en plagen. Ook schurft is Roks in dit lastige natte jaar uiteindelijk meegevallen.

Klanten konden niet wachten

Voor Elstar was de start op 8 september eigenlijk nog wat te vroeg. “Klanten begonnen echter hard te vragen naar de nieuwe Elstar, dus we zijn maar met een voorpluk begonnen”, vertelt Roks. De kleuring verloopt goed, dus inmiddels is hij met de tweede hoofdpluk Elstar gestart. Zo verwacht hij uiteindelijk wel vier plukronden bij Elstar te maken, met elke keer dezelfde plukploeg. De maat is veelal tussen de 70 en 80 millimeter, minder grof dus dan vorig jaar.

Minder Conference wel mooi grof

Dat is anders bij de Conference-peren. De bomen hangen ook hier niet al te vol, maar de vruchten zijn wel mooi grof uitgegroeid. “Daardoor halen we op dagen met zo’n maat en mooi plukweer als dit jaar een heel mooie plukprestatie”, aldus Roks. Met een verwachte 50 ton per hectare bij Conference is hij wel tevreden.

Sneller klaar dit jaar

De latere appelrassen beginnen nu ook al mooi rood te kleuren en Roks verwacht ondanks de late start van de pluk toch rond half oktober klaar te zijn. “Dat wordt echt geen pluk van 6 weken in dit jaar”, vat hij samen. Daarbij speelt ook wel mee dat zijn oudste Jonagold afgelopen winter gerooid zijn. Als het even kan, hoopt hij na continu druk te zijn geweest vanaf de start van de kersenpluk, eindelijk een weekje op vakantie te kunnen.

Vergunning boerderijwinkel traag

Na de pluk hoeft hij dit jaar geen bomen te rooien, want hij heeft geen te vervangen percelen dit jaar. Wel hoopt hij dat in de pluk nog de gemeente haar akkoord geeft over de aangevraagde bestemmingsplanwijziging in verband met de nieuwbouw van de veel grotere boerderijwinkel. Dit duurt zijn inziens allemaal veel te lang. Dus hij wil graag door met het verkrijgen van de bouwvergunning om in het nieuwe jaar al vlot zijn nieuwe winkel te kunnen openen. Sowieso wordt dat ruim later dan de eerder beoogde openingsdatum in 2021.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.