teeltgeluid

‘Sonsation toch te veel water gegeven’

Mark Valentijn in Sint Willebrord plukte op donderdag 24 juni voor de laatste keer in een planting van eind januari met Sonsation. Die wordt zo snel mogelijk vervangen door Elsanta-trayplanten.

Valentijn is tevreden over deze planting voor wat betreft de prijsvorming en de kwaliteit van de aardbeien, maar niet over het gewas en de productie. De teeltduur deed er geen goed aan, daarnaast ging het niet lekker met het gieten. “In mijn vorige bijdrage van half april gaf ik aan om voorzichtig te zijn met water geven, omdat Sonsation niet tegen natte voeten kan. Maar ik ben er zelf mee in de fout gegaan.”

Valentijn teelt op 100% veensubstraat. “We hebben daarvoor gekozen vanwege de kans op albino’s door het hoge gehalte silicium in het grondwater. Met veensubstraat loop je dan wat minder risico dan met kokos. De consequentie van veen is dat je het niet makkelijk meer vochtig krijgt, als het eenmaal is ingedroogd. Als je er dan voor kiest om wat droger te telen, kan het gewas bij nachtvorst en felle oostenwind de potten flink droog trekken. Dat wil je opvangen door dan meer water te geven, maar dan geef je weer gauw te veel. Dat is gebeurd. En als het dan ook niet wil groeien vanwege de koude, dan zet je het gewas makkelijk terug.”

Volgende plantingen

De daarop volgende planting met Sonsation, van begin maart onder kleine kapjes, deed het ook niet goed, om dezelfde reden als de vroegste teelt. De derde planting op 20 maart ook onder kleine kapjes doet het wél goed. “Dat loopt super, daarmee gaan we door tot in juli. Alleen is de prijsvorming nu slecht.”

Op 5 april volgde de eerste planting met Elsanta, die wordt rond deze tijd voor de eerste keer geplukt. “Dat ziet er gewoon goed uit.”

Auteur Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.