teeltgeluid

‘Camera achter trekker vergelijkbaar met dronebeeld’

Sander Verstegen heeft dit jaar voor het eerst volop ingezet op precisieteelt, met name boomspecifiek dunnen en bemesten.

Fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen is druk met frezen en kopeggen, om de rijpaden van een wat percelen met slechte paden en ook het eerder ingeplante perceel Gala op orde te krijgen. Verder is het vrij rustig. Voor handdunning is het nog te vroeg en Verstegen verwacht, na een rijke bloei maar slecht bloeiweer, dit seizoen niet massaal te hoeven handdunnen.

Op de meeste percelen is hij wel tevreden met wat er lijkt te hangen en zal het naar verwachting bij wat nadunnen met de hand blijven. Negatieve uitzondering bij de appels zijn de Golden Delicious en een perceel met Elstar, waar echt wel te weinig hangt. En bij de peren hangen er bij Migo te weinig vruchten.

Boomspecifiek dunnen

Als deelnemer aan het NPPL-project heeft Verstegen dit seizoen voor het eerst volop ingezet op boomspecifiek chemisch dunnen. “Vlak voor de bloei is er met een dronevlucht op basis van de witte kleur de bloei van de percelen in beeld gebracht.”

Onderzoekers van Wageningen UR hebben geëxperimenteerd om, op basis van cameratechniek met een sensorplatform achter de trekker, de bloeiverschillen te monitoren. Op hoofdlijnen leverde dat een vergelijkbaar beeld als met de drone. Op basis van de verschillen is een taakkaart gemaakt, waarbij de rijkbloeiende bomen in de rij gespoten worden en de minder bloeiende bomen overgeslagen worden.

Op een Elstar-perceel zijn vanwege minder bloemenknoppen 26% van de bomen niet meegespoten

Kwart bomen niet meegespoten

Enkele dagen na volle bloei is er met de bloemdunner ATS op 5 hectare Kanzi en 4 hectare Elstar boomspecifiek gespoten. Van de spuit, gestuurd met gps en een taakkaart gaan de spuitdoppen dan even dicht als de boom minder bloeide. “Bijvoorbeeld op een Elstar-perceel zijn vanwege minder bloemenknoppen 26% van de bomen niet meegespoten.”

Door een lichte bladverbranding waren na afloop de met ATS-bespoten bomen goed herkenbaar. Zo was goed te zien dat met het boomspecifiek bloemdunnen de juiste bomen overgeslagen was. Daarna is op een groot deel van dezelfde percelen opnieuw boomspecifiek gedund met het vruchtdunningsmiddel MaxCel.

Meer uniformiteit in aanplant

“Ik begin al goed te zien dat de percelen door deze boomspecifieke aanpak uniformer worden. Maar dat komt dan ook door het ruim voor de bloei boomspecifiek wortelsnoeien van de sterkstgroeiende bomen.” En de zwakgroeiende bomen zijn nog voor de bloei boomspecifiek bemest, aldus Verstegen. Op basis van een taakkaart hebben de zwakkere bomen een extra bemesting gekregen met opgeloste kunstmest, toegediend met de onkruidspuit met een aangepaste sproeiarm. Het voornemen is om het boomspecifiek bemesten binnenkort nog een keer te herhalen.

Perenbladvlo lastig

Wat betreft de gewasbescherming vraagt vooral de perenbladvlo de meeste aandacht. Daarvoor zijn al een keer Movento en Mancozeb gespoten. Voor deze week is het plan om de tweede keer Movento te spuiten.

In de afzet is het goed verlopen appelseizoen voor het bedrijf voorbij. Bij de peren hadden ze bewust de Conference-peren wat langer bewaard met de hoop op betere prijzen. De laatste cel peren moet nog gesorteerd komen, maar de verwachte prijsverbetering voor Conference is er in elk geval wel gekomen.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.