Doorgaan naar artikel

‘Bomen van voor de Watersnoodramp mogen blijven’

De pluk is gedaan, de snoei gestart. Fruitteler Joël Roks ziet in de eigen winkel de verkoop goed gaan, al zijn de peren wel wat grof.

Op 23 november startte fruitteler Joël Roks uit Fijnaart met de jaarlijkse wintersnoei. Zijn twee vaste snoeiers uit Polen zijn weer terug en het blad is inmiddels van de perenbomen. Er lijken weer voldoende bloemknoppen te zitten. Geen echt volle dracht en veel regen in het afgelopen seizoen zorgen er wel voor dat de bomen harder gegroeid zijn. Dat betekent ook meer snoeiuren, verwacht Roks.

Het spuitseizoen nadert nu echt zijn einde. Op de peren zijn de laatste bespuitingen met koperbladmeststof achter de rug. Alleen de appelrassen zoals Elstar die later hun blad laten vallen, worden nog een keer tegen vruchtboomkanker gespoten.

Jaartje niet rooien en planten

Wat betreft rooien en planten slaat Roks een jaartje over. “Afgelopen jaren is er al veel vervangen. De oudste appelaanplanten van Cox’s en Jonagold kunnen nog wel langer mee. De oudste aanplant zijn bomen, zoals we in Zuidwest-Nederland zeggen, van al voor de Watersnoodramp.” Misschien is rooien wel het beste. Maar uit nostalgische overwegingen laat Roks oude karakteristieke bomen in struikvorm toch staan.

Te grove Conference

Waar bij Conference in normale jaren over een wat te fijne maat geklaagd wordt, is Roks dit jaar wat ontevreden over veel méér 75/85-ers dan hij ooit gewend is, Deze maat is gewoon veel lastiger te verkopen in zijn boerderijwinkel en aan zijn andere afnemers in de regio. “Voor mijzelf is zo’n peer eigenlijk ook te groot om in één keer op te eten”, stelt hij nuchter vast.

Tekst gaat door onder de foto

De streekwinkel van Claudia en Joël Roks in Fijnaart. Fruit sorteren en afwegen. - Foto: Peter Roek

De streekwinkel van Claudia en Joël Roks in Fijnaart. Fruit sorteren en afwegen. – Foto: Peter Roek

Blij met zijn directe verkoop.

Bij appelrassen als Jonagold hoor je dit jaar weer dat de prijs in de normale afzetketens stevig onder druk staat. Maar voor de directe afzet zakt Roks niet direct met de prijzen hard naar beneden. Het is wel veel meer werk, maar hij is blij dat ze al weer heel wat jaren terug strategisch voor eigen afzetkanalen naar consumenten en supermarkten in de regio hebben gekozen.

Hij verwacht zelfs dat in dit jaar zonder echt overvloedige oogst zelfs appels bij anderen bijgekocht moeten worden. Hij hoopt dat volgend jaar de start van de nieuwe boerderijwinkel echt van start kan gaan. “Voorlopig is het vooral regelmatig vragen beantwoorden van ambtenaren die zich over het ingediende plan buigen”, stelt Roks.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Joel Roks

is fruitteler in Fijnaart (N.-Br.). Op 15,77 hectare worden appels, peren, pruimen en kersen geteeld.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin