teeltgeluid

‘Extra hectische kersentijd’

Waar de meeste hardfruittelers het relatief rustig hebben in de zomer heerst bij Jac van Enckevort in Sevenum topdrukte. Naast appel en peer, teelt hij namelijk kersen.

De kersentijd is dit jaar extra hectisch, omdat de rijping van de rassen door de korte en hevige bloei dichter naar elkaar toe is gegaan. “Ook de buitenlandse kersen zijn er massaal”, stelt Van Enckevort vast. “Dat geeft extra druk op de markt.”

Uitzonderlijke kwaliteit

In de laatste week van juni worden Vanda en Samba geplukt. Die wil hij verkopen voordat hij begin juli met Kordia start. De kwaliteit is dit jaar uitzonderlijk, de kersen zijn grof en zeer goed van smaak. “Hiermee onderscheiden we ons van de buitenlandse”, zegt Van Enckevort. Hij heeft oudere kersenbomen die volhangen en een paar percelen jonge bomen met een kleinere oogst. De kersen vinden hun weg naar de consument via eigen handel en huisverkoop, deels vanuit de schuur en voor een belangrijk deel vanuit de automaat op het erf. “Mensen zijn er helemaal aan gewend om verse kersen uit de automaat te trekken.” De automaat is er een van Jaski en er is een hokje omheen gebouwd met koeling, zodat de kersen fris blijven. De verwachting is dat de oogst eind juli af is.

Appels dunnen

In tussentijd worden alle appels en peren op het bedrijf gedund. “Het is met name een kleintje en een kromme er tussenuit halen”, licht Van Enckevort toe. De appels zijn chemisch gedund, 2 keer met ATS en 1 keer met Maxcel. Dat is goed uitgepakt. De peren zijn niet chemisch gedund en hangen precies goed qua stuks. “Als er tijd is lopen we de peren op kwaliteit nog even na.”

Auteur: Eveline Westeneng

Of registreer je om te kunnen reageren.