Doorgaan naar artikel

‘Door calamiteit wordt getroffen kun je diep vallen’

In het land van Maas en Waal telen de broers Roland en Alouis van der Zandt 37 hectare fruit. Ze hebben in Puiflijk een echt familiebedijf, door vader opgericht in 1956 met toen 7 hectare.

“Het is nog elke dag topsport om het schip varende te houden”, aldus Roland, waarbij hij vooral doelt op de onvoorspelbaarheid van het weer. “Niet één seizoen is hetzelfde. Elk jaar zijn er verrassingen en daar moet je rekening mee houden.”

Op alle Kanzi – met ingang van dit jaar hun grootste ras – liggen daarom hagelnetten, zodat er verantwoord met de investering in dit ras wordt omgegaan. “Als je bedrijf één keer door een calamiteit wordt getroffen, kun je diep vallen. Vroeger kon je een slecht jaar nog opvangen met weer een paar goede jaren, maar die worden steeds schaarser. Door langetermijnafspraken met de retail gaat de prijs nauwelijks meer door het plafond.”

De broers zijn – op 1 hectare peren na – gespecialiseerd in appels. Vanaf 2004 / 2005 hebben ze behoorlijk ingezet op het conceptras Kanzi. Ieder jaar vernieuwen ze een stukje. “We rooien nu een paar hectare Elstar waar Kanzi voor in de plaats komt. Daarmee wordt Kanzi nu ons grootste ras.”

De switch naar Kanzi werd vanaf 2004 ingezet, wat hoofdzakelijk ten koste ging van Jonagold, die ze nu bijna niet meer telen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin