teeltgeluid

'Appels komen mooi op kleur'

“Vandaag plukken we in een dag de Cox’s,” kon Cornelis Uijttewaal uit ’t Goy woensdag melden.

“Die zijn mooi op kleur, zoals alle appels dit jaar makkelijk kleuren. De derde week van september had een paar mooie koude nachten en het suikergehalte van de vruchten is ook goed. Dat bevordert de kleur. Daarom kunnen we morgen de Elstar met de tweede pluk afplukken. Volgende week maandag beginnen we dan volop in de Jonagold. En niet te vergeten de derde pluk Rubens. Die hebben we in Zaltbommel geveild en hebben daar een goede prijs opgebracht. In een vraagmarkt werkt de veilingklok wel goed.”

“Van de Conference hebben we vorige week donderdag de laatste peren geplukt. Dat was iets eerder dan verwacht omdat de productie minder was dan gedacht. Een dun gewas plukt nu eenmaal nooit mee; je ziet alle peren hangen. Maar wat ook meespeelt is dat niet alle vruchten zijn uitgegroeid zoals je van een dun gewas mag verwachten. Door het koude voorjaar of de wintervorst is de celdeling na de bloei niet goed geweest, zodat ze voor de oogst niet goed kunnen uitgroeien.”

“De schade van de wintervorst aan de Conference-bomen heeft zich in de nazomer niet verder uitgebreid. We hebben de afwijkende bomen voor de pluk gemerkt en de vruchten apart geoogst. Als straks het blad van de gezonde bomen ook gaat verkleuren zie je niet meer welke bomen vervangen moeten worden. Voor het zover is, passen we nog enkele bespuitingen toe met bladmeststoffen. En als het nodig is ook nog tegen luis of perenbladvlo.”

Of registreer je om te kunnen reageren.