Doorgaan naar artikel

‘Moeilijke insecten doelgericht bestrijden’

Afbeelding
Bayer Cropscience

toonaangevend en innovatief in gewasbescherming, biotechnologie en zaaizaden

“Sivanto Prime is een echte krachtpatser. Onder meer op appelbloesemkever en perenknopkever, maar op het eind van het seizoen ook tegen perenbladvlo”, zegt fruitteeltadviseur Evert Wakker van AR Plant. Ondanks het wat lastige etiket, ziet hij mogelijkheden om het middel gericht en effectief in te zetten tegen ‘moeilijke’ insecten.

“Kijk, dit is de larve van de perenknopkever. Ze zitten dus nog steeds op deze plek”, zegt Evert Wakker terwijl hij een bloemknop open peutert. Samen met fruitteler Dirk-Jan Borneman loopt hij door een perceel Lucas-peren, waar in voorgaande jaren regelmatig wat lichte schade door knopkevers is geconstateerd.

Ook Borneman heeft ondertussen een paar knoppen met een larven gevonden. Hij legt ze op zijn hand en wrijft ze kapot. “Dit moeten we dus wel even in de gaten houden. Het is misschien maar plaatselijk, maar je kunt er wel flinke schade van krijgen”, zo waarschuwt Wakker.

Volgens Borneman sluimert de perenknopkever al meerdere jaren door het Lucas-perceel. “We vinden ze telkens maar op een paar bomen – een beetje vooraan in het perceel. En precies daarin schuilt ook het gevaar: je weet niet meer precies waar de haard zit en dan let je er ook gauw even wat minder op.”

Tekst gaat door onder de foto

Dirk-Jan Borneman (rechts) heeft samen met zijn vader en twee ooms een fruitteeltbedrijf in Zoelen (Gld.). Ze telen appel (5 ha), peer (5 ha), pruim (0,5 ha) en rode bessen en kruisbessen 0,5 ha). Evert Wakker is adviseur fruitteelt bij AR Plant. - Foto: Bayer CropScience

Dirk-Jan Borneman (rechts) heeft samen met zijn vader en twee ooms een fruitteeltbedrijf in Zoelen (Gld.). Ze telen appel (5 ha), peer (5 ha), pruim (0,5 ha) en rode bessen en kruisbessen 0,5 ha). Evert Wakker is adviseur fruitteelt bij AR Plant. – Foto: Bayer CropScience

Perenknopkever rukt op

Volgens adviseur Wakker worden er de laatste jaren wat vaker (kleine) knopkever-haarden gesignaleerd, al kan hij daar niet direct een verklaring voor geven. “Perenknopklever is een sluimerende plaag. Bij een lichte aantasting zijn er nog wel bloemklusters aanwezig, waardoor de schade minder snel gesignaleerd wordt. Zeker in een royaal bloeiend ras als Lucas valt het dan nauwelijks op”, zo weet hij.

Hoewel er meerdere middelen beschikbaar zijn om perenknopkever te bestrijden, heeft Wakker een duidelijke voorkeur voor de hoge dosering van 0,9 l/ha Sivanto Prime in het najaar.

Waar dit middel was gespoten, kwamen we veruit de minste springers en zwarte takken tegen

Volgens de adviseur is Sivanto Prime het afgelopen najaar overigens ook ingezet tegen perenbladvlo. Hij vertelt: “Tegen het einde van de pluk werden we nog even verrast door een hele hoge druk van perenbladvlo. Telers hebben toen alle zeilen bij moeten zetten om de druk omlaag te krijgen, waarbij ook Sivanto Prime is toegepast. Daar hebben we hele goede resultaten van gezien. Waar dit middel was gespoten, kwamen we veruit de minste springers en zwarte takken tegen.”

Tekst gaat door onder de foto

De larve van de perenknopkever. "We vinden ze telkens maar op een paar bomen’’, zegt Dirk-Jan Borneman, "Maar daarin schuilt ook meteen het gevaar: je weet niet meer precies waar ze zitten en dan let je er ook minder op.’’ - Foto; Bayer CropScience

De larve van de perenknopkever. “We vinden ze telkens maar op een paar bomen’’, zegt Dirk-Jan Borneman, “Maar daarin schuilt ook meteen het gevaar: je weet niet meer precies waar ze zitten en dan let je er ook minder op.’’ – Foto; Bayer CropScience

Spuiten tegen appelbloesemkever

Behalve tegen perenknopkever (en perenbladvlo) in peer, is Sivanto Prime ook zeer effectief tegen de appelbloesemkever. Borneman vertelt al jaren wat last te hebben van deze kever in een perceel Junami. Hoewel dit vooralsnog pleksgewijs is, laat hij het liever niet uit de hand lopen en voert hij de laatste jaren vrijwel standaard een bespuiting hiertegen uit.

“Drie jaar geleden hebben we zo’n bespuiting een keer overgeslagen – omdat we in het jaar ervoor geen last hadden van de bloesemkever. Nou, dat hebben we geweten! Op een flink aantal plekken hebben we dat jaar nauwelijks een fatsoenlijke appel kunnen plukken.”

Hoewel adviseur Wakker aanraadt om altijd preventief te ‘kloppen’ – en afhankelijk van de het aantal gevonden kevers een bespuiting uit te voeren – ziet hij dat telers die in het verleden schade hebben ondervonden, daar niet op durven vertrouwen en standaard Sivanto Prime inzetten. “Wat mij betreft begrijpelijk, want als je na de bloei ziet dat het vruchtbeginsel wordt opgevreten – en je kunt daar niks meer aan doen – dan is dat wel heel erg zuur.”

Slim positioneren

Een laatste punt van aandacht bij Sivanto Prime is het etiket. Het middel kan worden ingezet in meerdere doseringen. De jaarlijkse dosering van 0,4 l/ha is echt gericht op de luisbestrijding. De hogere doseringen zijn voor het zwaardere werk en daarbij kan Sivanto Prime een belangrijke bijdrage leveren, zo is uit meerjarig onderzoek van CAF gebleken, met name tegen de moeilijk te bestrijden insecten, zoals perenknopkever, appelbloesemkever en diverse wantsen.

Volgens Wakker is toepassing in het groeiseizoen eigenlijk geen optie, omdat de standaarddosering (van 0,4 l/ha) niet sterk genoeg is voor het ‘zwaardere werk’ en omdat het middel voor een te grote ontregeling van natuurlijke vijanden zorgt.

Bij de hogere dosering gelden er wel beperkingen, zo waarschuwt Wakker: “Je mag het middel dan maar één keer per twee jaar gebruiken. Je moet dus goed afwegen óf je het middel wel wilt inzetten en op welke percelen, want als je hem breed toepast, heb je volgend jaar niks. We zullen Sivanto Prime dus slim moeten positioneren om er zoveel mogelijk profijt van te hebben.”

biedt telers in Nederland het grootste aanbod gewasbeschermingsmiddelen met een op de Nederlandse markt gerichte onderneming. Vanuit Hoofddorp is het bedrijf actief in het ontwikkelen, distribueren en adviseren van gewasbeschermingsmiddelen.  Meer informatie over Bayer CropScience  * Bayer CropScience levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer over Bayer Cropscience

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin