Fruit

Nieuws laatste update:24 feb 2022

Volop handel met Rusland via agribusiness en fruit

Rusland is een belangrijke afnemer voor agribusiness- en handelsbedrijven voor fruit in Nederland. Sancties kunnen de sector raken.

Hoe sancties tegen Rusland van de Europese Unie uitpakken op Nederlandse bedrijven is nog moeilijk te zeggen. Draait dat om hoogtechnologische producten? Toch zal de Nederlandse economie er last van krijgen, denken analisten. Niet in de laatste plaats omdat Rusland kan terugslaan met strafmaatregelen.

In een eerste analyse schat ABN Amro dat de belangrijkste economische schade zal worden veroorzaakt door de hoge gasprijs. De glastuinbouw ondervindt daar al de zware effecten van. Dat leidde al tot gesprekken over een steunpakket.

Uitvoerwaarde nog € 1,4 miljard

Nederlandse groente- en fruittelers zijn al sinds 2014 getroffen door een Russische boycot. Dat jaar kondigde Rusland de importstop af voor groenten en fruit uit Europa.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Wageningen UR en Eurostat laten zien dat Nederland nog een aanzienlijke positie heeft in Rusland met de uitvoer van landbouw- en landbouwgerelateerde producten. Rusland is met € 1,4 miljard nog een belangrijke afnemer van landbouwmachines, kasmaterialen, maar ook van versproducten die Nederland doorvoert naar Rusland. Het land valt net buiten de top tien van afnemers.

Sinds 2014 daalde de uitvoer van groenten naar Rusland, het jaar van de boycot door Rusland. Voor fruit bleef de uitvoer wel op peil, blijkt uit gegevens van het CBS vanaf 2012. Rusland bleef doorvoer nog wel toestaan, waardoor handelaren nog konden blijven handelen met deze producten, voornamelijk exotisch fruit.

De exportcijfers houden overigens geen rekening met handel die Nederlandse AGF-exporteurs voeren met bedrijven in bijvoorbeeld Litouwen en die deze partijen weer doorverhandelen naar Russische afnemers. De werkelijke totale handelswaarde kan daardoor hoger liggen.

Dat de uitvoer van vers fruit vooral om exotische producten gaat, blijkt uit Eurostat-gegevens van GroentenFruit Huis. De laatste jaren hebben Nederlands bedrijven vooral veel avocado’s uitgevoerd naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.