Fruit

Nieuws

Pool ontkomt in Nederland aan claim fruitfraude

Een inwoner uit Hoorn kan niet door de Poolse fiscus aangeslagen worden voor importfraude in de jaren negentig.

De Rechtbank Noord-Holland beschermt de in Hoorn woonachtige Poolse man voor de claim na een Poolse uitspraak. De man heeft aangetoond dat hij destijds niet gehoord is in de rechtszaak over het ontduiken van invoerrechten op de importen van groente en fruit in Polen. Ook was de man niet op de hoogte gebracht van de mogelijkheid beroep aan te tekenen tegen de uitspraak, waardoor hij zich niet tegen de uitspraak kon verdedigen. Dat druist in tegen de rechtspraak en rechtsbescherming in Nederland, oordeelt de rechter.

Enkele honderden vrachten diepvriesfruit

De man was fruitimporteur in de jaren negentig in Polen. Hij bleek bij enkele honderden vrachten diepvriesfruit uit Italië te weinig vracht te hebben opgegeven bij de douane. Polen was toen nog geen lid van de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.