Fruit

Nieuws

App berekent oogstverwachting appel

Fruittelers kunnen nu hun appelproductie voorspellen met hulp van een app. Het algoritme gebruikt daarvoor foto’s die de teler na het dunnen met zijn smartphone neemt.

De app is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Pixofarm en moet een vervanging zijn voor het handmatig tellen en meten van vruchten. Voor de oogstprognose maakt de app gebruikt van foto’s van de bomen en van de vruchten. Op basis daarvan bepaalt de app het aantal appels per boom en de diameter die de appels bij de oogst zullen hebben. Deze informatie wordt gecombineerd met aspecten als ras, oppervlakte, het aantal bomen en het bloeimoment. De informatie wordt in grafieken weergegeven. De app is geschikt voor een groot aantal appelrassen, inclusief in Europa bekende rassen. Pixofarm werkt aaneen vergelijkbare app voor peer.

Mogelijkheden

Het bedrijf heeft verschillende pakketten. Met de eenvoudigste app is mogelijk op verschillende momenten de actuele stand van zaken waar te nemen, zonder oogstprognose. Dit kost jaarlijks € 39 per hectare. Inclusief oogstprognose komt de prijs op € 59 per hectare per jaar. In Nederland zijn er nog geen telers met ervaring met de app.

Of registreer je om te kunnen reageren.