Fruit

Nieuws

Koud voorjaar: ‘Zomeractie pruim winkels kan later’

Het koude voorjaar vertraagt het seizoen steenfruit zeker een week. Met een massale bloei kan het volume nog alle kanten op. Kersen starten in juni, pruimen eind juli

Het Nederlandse seizoen kersen start in juni, pruimen eind juli. Vaderdag (18 juni) is nog steeds haalbaar, ondanks de vertraging door het koude en natte weer, laat kersenbedrijf Megakers uit Buren weten. Het bedrijf sloot de kappen al vroeg en kon zo qua temperatuur een paar graden winnen. “Wij liggen daardoor een paar dagen achter op andere jaren, maar de natuur kan zich nog makkelijk herstellen”, stelt Astrid Hakkert van Megakers. Gemiddeld is het seizoen een week vertraagt, verwacht ze.

Reactie op vorig seizoen

In de boomgaard is nu nog het effect van vorig jaar te zien. Een massale bloei was een reactie op de zwakke start vorig jaar. Dat leverde feitelijk een beurtjaar op met weinig kersen en hoge prijzen. De komende weken wordt pas duidelijk hoe vol de bomen dit seizoen zullen hangen en hoe goed de bestuiving was. De late rassen staan nu nog in bloei. Dit weekend wordt het warm. Megakers verving in 2019 een perceel peren met late kersenrassen om het seizoen te verlengen.

Seizoen kan nog alle kanten op

Voor een overlap van kersen en pruimen in juli is Hakkert niet bang. Megakers mikt op hoogwaardige groothandel. Ook pruimenteler Frederik Bunte uit Slijk-Ewijk vreest dat niet. “Kersen zijn geen concurrentie. Het zorgt juist voor een flow. Als klanten veel Nederlandse kersen eten, kopen ze ook graag pruimen.” Hij kijkt vooral naar het Spaanse en Franse zomerfruit. “Nou is daar ook wat van weg, maar het is goed mogelijk dat het toch ruim voorhanden is straks. Mei is altijd een klaagmaand voor telers als ze zeggen dat er niets hangt en dan komt er toch veel fruit van de bomen.”

Ruimte op de markt

Ook Bunte ziet een forse bloei en vertraging van een week in de boomgaarden van zijn bedrijf. In sommige percelen is toch vorstschade. “Ik zie wat zwarte pruimen hangen. Daar kan ik dankbaar voor zijn als de rest goed zet. Pas bij de rui kun je zien wat doorgroeit of niet, maar de contracten met retail zijn al getekend, dus als de vruchten goed zetten, zullen we misschien wat schuiven in winkelacties om de pieken op te vangen.”

De Nederlandse pruimenteelt heeft redelijke vooruitzichten met soms tekorten de laatste jaren. “Bij kersenteelt is al een impuls geweest. Bij pruimen lijkt daarvoor ook ruimte.”

Of registreer je om te kunnen reageren.