Fruit

Nieuws

Koelbedrijf vecht verbod aanleg zonnepark aan

Met een hoger beroep bij de Raad van State probeert koelbedrijf Nedcool in Velddriel alsnog toestemming te krijgen voor de aanleg van een zonneweide.

Provincie Gelderland weigert een vergunning af te geven voor 1,4 hectare zonnepanelen. “Dit is ambtelijke tegenwerking”, stelde de eigenaar van het koelbedrijf dinsdag 2 maart tijdens een zitting bij de hoogste bestuursrechter in Den Haag. De eigenaar vindt dat Provincie Gelderland hem en veel andere agrariërs in de Bommelerwaard frustreert met een veel te starre houding over de inrichting van het gebied.

Zonnepark voor eigen stroomvraag

Nedcool deed bij de provincie een aanvraag voor een zonnepark. “We komen energie tekort”, aldus de eigenaar van het koelbedrijf aan de Provincialeweg in Velddriel. Daarom wil hij voorzien in eigen behoefte door middel van het zonnepark. Daarnaast stelt hij dat hij ook een bijdrage wil leveren aan een beter klimaat.

Nedcool is geen teeltbedrijf

De provincie wees de aanvraag echter af. Het provinciale inpassingsplan Tuinbouw Bommelerwaard laat een zonnepark bij het koelbedrijf niet toe. Afwijken van dit plan wil de provincie ook niet. Het inpassingsplan is opgesteld voor de herstructurering van de tuinbouw en champignonteelt in de Bommelerwaard. In dat gebied worden ontwikkelingen die niet ten dienste staan van glastuinbouw of champignonteelt uitgesloten of beperkt. Nedcool is een andersoortig bedrijf, dus mag daar ook geen zonnepark komen.

Bommelerwaard op slot

Het koelbedrijf bestrijdt dat een zonnepark alleen bij tuinbouwbedrijven en champignontelers is toegestaan. Dat staat volgens de advocaten van Nedcool helemaal niet in de regels van het inpassingsplan. De rechtbank in Arnhem besliste anders en gaf de provincie gelijk. Nedcool is volgens de rechtbank geen agrarisch bedrijf, omdat het niet gericht is op het telen van gewassen. Het perceel van het koelbedrijf zou alleen groenvoorziening, fiets- of voetpaden toelaten.

De advocaten van Nedcool zeggen dat dit dus ook de mogelijkheid biedt om zonnepanelen boven een groenvoorziening te plaatsen.

De Raad van State gaat de regels van het inpassingsplan uitgebreid bestuderen. De uitspraak volgt over zes weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.