Fruit

Nieuws

Ook discussie over microplastics in groente en fruit

Na vondsten van kleine plastic deeltjes in groente en fruit wil de Plastic Soup Foundation een nieuwe discussie starten.

Op basis van twee wetenschappelijke onderzoeken heeft de Plastic Soup Foundation aandacht gevraagd voor de aanwezigheid van zogenoemde microplastics in groenten en fruit. Niet vast staat dat de aanwezigheid schadelijk is voor de volksgezondheid. Daarover loopt onderzoek.

Het drinken van water uit petflessen leidt namelijk mogelijk tot een hogere inname van deze stoffen. Micro- en nanoplastics komen ook voor in lucht en water en andere voedingsproducten, zo stelde het Voedingscentrum al na de vondst van microplastics in schaaldieren. Ook het Voedingscentrum kan het risico nog niet inschatten.

Verschillen tussen gewas

Onderzoek van de Universiteit van Catania wijst met name appels aan waarin microplastics gevonden worden. Dat komt door de meerjarige gewassen en de tijd die de deeltjes hebben om in de vrucht te komen via het brede wortelstelsel. Groentesoorten zijn door hun wortelstelsel en kortere groeitijd minder gevoelig voor opname van de stoffen. Microhaartjes die het oppervlakte van wortels vergroten, leven maar een paar dagen, waardoor de inname minder is. Fruit lijkt daardoor gevoeliger.

Zijwortel

Een tweede onderzoek is van hoogleraar Willie Peijnenburg van Universiteit Leiden. Hij publiceert binnenkort samen met Yanthai Institute of Coastal Zone Research in China onderzoek naar microplastics. Peijnenburg heeft ontdekt dat microplastics de wortels van sla- en tarweplanten kunnen binnendringen, waarna ze in de eetbare, bovengrondse gewasdelen terechtkomen.

“Het was al bekend dat kleine deeltjes door planten kunnen worden opgenomen. Nu hebben we gevonden dat dat ook kan voor deeltjes die een stuk groter zijn dan we tot op heden hebben gezien”, vertelde Peijnenburg vrijdagmorgen 26 juni in het NOS Radio1-Journaal. Ook wijst Peijnenburg op de zijwortels van planten. Via kleine gaatjes die in de wortel en de zijwortel zitten, komen de deeltjes dan naar binnen.

Effect teelten

Microplastics komen veel in de bodem voor als afbraakproduct van gebruikt plastic op de percelen of als neerslag uit de lucht. In de onderzoeken wordt niet gekeken naar in kassen geteelde producten en de aanwezigheid van deeltjes van telen uit de grond, zoals in water. Nog kleinere deeltjes, de nanoplastics, zijn bijna niet uit water te filteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.