Fruit

Nieuws

Van Kessel Fruit gaat Evelina-appel bestieren

Van Kessel Fruit wordt licentiehouder van appel-clubras Evelina in Nederland.

Evelina is de merknaam van de mutant Rode Pinova/ ROHO 3615, die al in 2000 op een Duits fruitteeltbedrijf ontdekt is. Deze Pinova-mutant kleurt veel gemakkelijker dan het moederras. Onder de merknaam Evelina wordt de mutant als clubras sinds enkele jarenop de markt gezet, waarbij per land met een broker samengewerkt wordt.

30 hectare in Nederland

In Nederland is ongeveer 30 hectare aangeplant en in België staat zo’n 70 hectare aan Evelina-bomen. Tot 2019 was D&G Fruit uit Sint-Truiden (inmiddels overgenomen door de West-Vlaamse fruit- en groente-exporteur Vergro) de exclusieve distributeur van de Evelina-appel in heel de Benelux. Met een licentiehouder exclusief voor Nederland moet het enthousiasme voor het ras hier verder aangewakkerd worden.

Tientallen hectares uitbreiding

Van Kessel Fruit gaat ook de afzet organiseren van de circa 15 hectare Evelina-appels die al wat langer in Nederland staan. Op het eigen fruitteeltbedrijf van familie Van Kessel in Velddriel hebben ze vorig plantseizoen zelf 5 hectare Evelina geplant. Voor de komende jaren willen ze het areaal aan Evelina op het eigen teeltbedrijf en de aan hun afzetbedrijf verbonden fruitteeltbedrijven met nog enkele tientallen hectare uitbreiden.

In Berlijn kijkt Jacco van Kessel (links) van Van Kessel Fruit mee met de presentatie over clubras-appel Evelina. – Foto: Wouter van Teeffelen
In Berlijn kijkt Jacco van Kessel (links) van Van Kessel Fruit mee met de presentatie over clubras-appel Evelina. – Foto: Wouter van Teeffelen

Afzet onder meer via Lidl

De afzet van Evelina zal in Nederland deels naar supermarktketen Lidl gaan, waar Van Kessel Fruit al vijftien jaar één van de vaste leveranciers van Nederlandse appels en peren is. Bij de presentatie op Fruit Logistica benadrukte Jacco van Kessel van Van Kessel Fruit BV de kansen voor Evelina als “een harde, zoete appel met een goede productie, goede bewaarbaarheid en een goed uitstalleven”. De oogst start begin oktober. Daarmee sluit het pluktijdstip op de meeste fruitbedrijven erg goed aan op de pluk van de traditionele Nederlandse hoofdrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.