Fruit

Nieuws

Albert Heijn prijst nieuw appelras boven Pink Lady

Albert Heijn introduceert de Nederlandse appel Sprank. De prijs van deze appel is € 0,30 cent hoger dan die van Pink Lady.

Met een prijs van € 2,99 is de gangbaar geteelde appel Sprank € 0,30 per schaal duurder dan de Pink Lady-appels, het traditionele topsegment. Albert Heijn kiest er daarmee voor de appel exclusief te houden in het hogere prijssegment. Daarbij speelt mee dat maar 400.000 kilo beschikbaar is van de jonge aanplant bij vijftien telers.

Raseigenaar Fresh Forward

De appel is in de biologische sector bekend onder de naam Natyra. Het is een kruising van Elise en een schurftresistentselectie van Wageningen UR. Raseigenaar Fresh Forward heeft buiten Nederland ook initiatieven genomen voor gelijke korte verticale ketens. De vijftien telers in Nederland produceren exclusief voor Albert Heijn. Zij hebben een contract dat lijkt op andere clubrassen, blijkt uit navraag van Groenten&Fruit.

Sprank is de gangbare variant van Natyre en wordt exclusief door Albert Heijn verkocht in Nederland. - Foto: Albert Heijn
Sprank is de gangbare variant van Natyre en wordt exclusief door Albert Heijn verkocht in Nederland. - Foto: Albert Heijn

Centraal in bewaring bij Vogelaar Vredehof

Leverancier van de appel aan Albert Heijn is Vogelaar Vredehof. Daar liggen de appels ook centraal in bewaring. Directeur Kees Vogelaar wijst op de duurzame teelt. “De telers hebben tijdens de teelt oog voor biodiversiteit door bloemenranden voor bijen te creëren en nuttige insecten in te zetten om schadelijke plagen tegen te gaan.” Albert Heijn heeft eigen duurzaamheidseisen, een certificaat van PlanetProof is niet verplicht.

Sprank onder naam Magic Star verkocht in België

In België heeft supermarktketen Colruyt de rechten voor het ras. De appels liggen onder de naam Magic Star in de schappen. Op AH.nl staat de naam Magic Star ook nog wel vermeld onder het land van herkomst. Deze naamsvermelding is mogelijk een foutieve verwijzing naar de nieuwe rasnaam Sprank.

Of registreer je om te kunnen reageren.