Fruit

Nieuws

Middelenleverancier aansprakelijk tot aan factuurbedrag

Een middelenleverancier mag aansprakelijkheid voor verkeerd advies terugdringen tot het factuurbedrag.

Via algemene voorwaarden mag een leverancier op die manier gewasschade en vervolgschade uitsluiten in zijn aansprakelijkheid. Dat blijkt uit een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

De zaak draait om een aardbeienteler die na gebruik van een middel tegen gras op de paden een lagere vruchtopbrengst zag en misvormde vruchten. Dat het middel een werking had op de bloemvorming was niet bekend bij leverancier Agro Buren. De medewerker adviseerde de teler dat het middel veilig was.

Het middel WoPro Clethodim is een onkruidbestrijdingsmiddel dat in 2016 een toelating Kleine Uitbreiding Gewassenbescherming heeft gekregen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bij vermeerdering, wachtbed en productie.

Rechter: leverancier niet nalatig

De rechter moest in deze zaak oordelen of de leverancier nalatig had gehandeld. De rechter oordeelt dat dit niet het geval was. Onderzocht is door de leverancier of het middel veilig bij aardbeien kon worden gebruikt, maar het effect op bloemvorming is daarbij niet onderzocht. Dat is geen nalatigheid, oordeelt de rechtbank.

Op initiatief van de verzekeraar van de leverancier zijn de algemene voorwaarden van de middelenleverancier zo ver terug gedrongen. Een premie is niet op te brengen voor een lagemargeproduct als een gewasbeschermingsmiddel als ook de potentiële gewasschade in de polis wordt meeverzekerd. De leverancier heeft volgens het hof voldoende duidelijk gemaakt aan de teler wat de algemene voorwaarden waren. Het schadebedrag voor de teler bedroeg € 411.546.

Of registreer je om te kunnen reageren.