Fruit

Nieuws

Nieuwe hardfruitrassen BelOrta met dubbele steun

De Belgische afzetorganisatie BelOrta wil de hardfruitteelt impulsen geven met 2 nieuwe perenrassen en een appelras.

Het verst gevorderd is BelOrta met de peer Fred (CH201). Het uit Zwiterland afkomstige ras is een kruising tussen Harrow Sweet en de rode peer Verdi. Fred is bacterievuur-tolerant, stelt BelOrta. Telers kunnen voor aanplant van deze peer steun krijgen via de Europese regeling GMO en de Vlaamse investeringsregeling Vlif. Voor GMO komen de royalties in aanmerking voor steun door via de Vlif-regeling 30% op de aanschafkosten van de bomen aan te vragen.

Lees verder onder de foto

Fred-peer van BelOrta. - Foto: Agroscope
Fred-peer van BelOrta. - Foto: Agroscope

Testrassen

Twee testrassen van BelOrta hebben die fase nog niet bereikt. BelOrta heeft testbomen geplant van de rode Amerikaanse peer, een conceptras. Het is een kruising tussen Red Bartlett en Comice. De oogst is tot 4 weken na Conference.

Ook Pippa is een testras voor het appelsegment. Dit appelras is vernoemd naar de zus van Kate Middleton. BelOrta heeft dit ras al in 2016 aangekondigd, maar verkeert dus nog steeds in een testfase.

EFC en rooipremie

BelOrta is lid van de European Fruit Co-operation (EFC), waar nieuwe rassen worden ontwikkeld. De nieuwe rassen gaan buiten EFC om.

Recent hebben Belgische perentelers nieuwe instrumenten gevraagd om de marktcrisis te bestrijden. Zo zou een rooipremie nodig zijn om percelen te vernieuwen en willen telers dat de veilklok niet langer die belangrijke plek inneemt in de Vlaamse afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.