Fruit

Nieuws

Fruittelers nemen geen afstand van blokkade supers

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO volgt GroentenFruit Huis niet door zich niet uit te spreken tegen blokkade van distributiecentra.

Een eventuele blokkade door boerenactieplatform Farmers Defence Force (FDF) van de logistiek van supermarkten dupeert volgens GroentenFruit Huis alle schakels van de keten. NFO staat er anders in. De organisatie neemt deel in het Landbouw Collectief met onder meer FDF. De voorzitter van FDF Mark van den Oever is fruitteler en krijgt onder voorwaarden steun van NFO.

Escalatie moet voorkomen worden woensdag, denkt NFO-voorzitter Gerard van den Anker. ”Voorwaarde moet zijn dat acties binnen het betamelijke blijven en binnen de wettelijke kaders. We willen sympathie behouden van de consumenten.” Hij wordt veel gebeld door zijn leden. Zij staan er wisselend in. Van den Anker: “Er is wel een rode draad in die telefoontjes en dat is dat leden het echt zat zijn en onvoldoende sympathie en respect voelen van de politiek, maar ook van supermarkten.”

Het betamelijke en het wettelijke

Van den Anker wil niet te ver vooruit kijken. Vrijdag 13 december is de fruitvoorman in Amsterdam bij de publieksvriendelijke campagne Boer en Burger Brunch. Maandag en dinsdag zijn ook belangrijk voor NFO als achtereenvolgens gesprekken met landbouwminister Carola Schouten en Mark Rutte gepland staan en de rechter zich moet uitspreken in het kort geding van de supermarkten tegen FDF.

Middelenbeleid

Van den Anker deelt de frustratie in ieder geval met FDF dat de politiek niet luistert. Voor de fruitteelt speelt het gewasbeschermingsdossier hierin ook een belangrijke rol. “Op korte termijn moeten middelen in de benen gehouden worden met een uitvoeringsagenda. Dat is echt spannend. In het regeerakkoord staat dat een gelijk speelveld in Europa moet blijven bestaan, maar dat wordt steeds ongelijker.”

Of registreer je om te kunnen reageren.