Fruit

Nieuws

PlanetProof kan gaan knellen voor telersvereniging

PlanetProof kan gaan knellen voor telersverenigingen die zo’n teeltcertificaat verplicht stellen. Bij het niet herstellen van een kleine fout, wordt het certificaat ingetrokken.

Het intrekken van een certificaat kan tot problemen leiden bij telersverenigingen, dat stelde een vertegenwoordiger van FruitMasters bij de hoorzitting van PlanetProof donderdag 14 november in Houten. Daar werd het nieuwe teeltschema voor 2020 besproken.

Eén van de nieuwe zaken is intrekking van het certificaat als twee jaar op rij niet wordt voldaan aan kleinere tekortkomingen. Als een tekortkoming in het tweede jaar niet binnen een maand wordt opgelost, leidt dit tot intrekking van het certificaat.

FruitMasters stelt deelname aan het certificaat per januari verplicht. Vervalt het schema, dan kan de teler in principe niet meer afzetten via de organisatie. Dat wordt lastig voor afzetorganisaties, stelde de FruitMasters-vertegenwoordiger.

Bijl valt niet plotseling

Kees van Ast, voorzitter van het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur (SMK), erkende dat het een stevige maatregel is, maar dat die niet helemaal uit de lucht komt vallen. “De mogelijkheid te verbeteren is er ruim. Een teler heeft ook in het tweede jaar een maand oplostermijn. Als dat dan niet gebeurt, voor wat voor situatie sta je dan? Je moet ook eerlijk zijn naar collega-telers.”

19% fruitareaal gecertificeerd

FruitMasters is op koers om per 2020 een volledig aanbod PlanetProof te hebben. Daarmee wijkt de organisatie af van het landelijk gemiddelde. In Nederland is circa 19% van het fruitareaal gecertificeerd per 1 november. Daarmee is het overgrote deel van de teelt dus nog niet gecertificeerd. Dat is opmerkelijk, stelt ook Gerard van den Anker, voorzitter van NFO.

Een verklaring ligt onder meer in het uitblijven van een meerprijs voor PlanetProof-producten, stelde hij. Op dit moment wordt voor export van ongesorteerde peren naar het Midden-Oosten meer betaald dan de binnenlandse afzet. Telers die zich richten op die markten, hebben dus niets aan het certificaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.