Fruit

Nieuws laatste update:16 jul 2018

Droogte dreigt kilo’s te kosten in hardfruit

De droge warme periode heeft nu nog een beperkt effect in de boomgaarden waar niet beregend wordt, maar met de weersvooruitzichten nemen de zorgen toe.

In gebieden waar beregening lastig is (delen van Zeeland en Limburg), staan de bomen nog redelijk fris in het blad, maar als de droogte aanhoudt, gaat dit de oogst raken. Volgens NFO-bestuurder Rinus van ’t Westeinde uit Nisse (West Zuid-Beveland) is de aanvoer van water via de landbouwwaterleiding naar Zuid-Beveland nog op druk en kan het druppelen van de percelen nog altijd doorgaan. “We hebben zelf 80% van de percelen bedruppeld en zien nog geen verschil met de andere percelen, maar het zal niet lang duren voordat we het aan blad of vruchtontwikkeling gaan zien.”

Bui viel in België

Sjaak Walraven NFO-kringvoorzitter Limburg heeft ook nog geen schademeldingen gehad van telers. Woensdag hoopten telers in Zuid-Limburg vooral op een bui, maar die viel in België. Zeker in Zuid-Limburg op de hellingen noemt Walraven de situatie penibel. Daar wordt niet beregend. “Ik ben nu in Randwijk en daar is het ook erg droog, terwijl ze beregenen. Er verdampt wekelijks 40 tot 50 millimeter, dus ook als je 20 millimeter geeft, kan er in vier weken een grote achterstand ontstaan.”

Effect op vruchtmaat

De Nederlandse oogstprognose wordt eerdaags verwacht. Onduidelijk is hoe het effect van de droogte op de verwachte vruchtmaat wordt geschat.

Oogst van elstar. - Foto: Groenten&Fruit
Oogst van elstar. - Foto: Groenten&Fruit

“Over vijf weken kunnen we in Limburg al elstar aan het plukken zijn. Als de droogte aanhoudt, zal dat echt problemen opleveren, ook voor de bewaring. Nederland is vroeg met de oogst en Zuid-Europa iets verlaat. Dat zal een drukke start van de afzet kunnen betekenen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.