Fruit

Nieuws

Appels, bessen en komkommer al in handelsconflict

Amerikaanse telers vrezen het slachtoffer te worden van tegenmaatregelen van landen op de door president Trump afgekondigde importheffingen op staal.

Uit een overzicht van het Amerikaanse vakblad The Packer van tegenmaatregelen door Mexico, Canada en China blijkt dat appels relatief het zwaarst getroffen dreigen te worden, nu steeds meer landen terugslaan.

Mexico stelt heffingen in

Mexico heeft appels, blauwe bessen en druiven op een lijst met producten gezet waarop het tegenmaatregelen wil inzetten. Hoe hoog de heffing zal uitvallen, is nog niet bekend. De eerste effectieve maatregel die ingaat, draait om Amerikaanse aardappelen en vlees. De Noord-Amerikaanse appelexport van de appelstaat Washington naar Mexico bedraagt € 200 miljoen.

Ook Nederland heeft sinds kort markttoegang tot Mexico voor appels, maar dat zal niet om grote hoeveelheden gaan. De Amerikaanse appelexport lijkt na maatregelen door India en China nu dus ook door Mexico te worden getroffen.

Canada voert heffingen in op komkommer

Canada maakte ook een lijst bekend met producten waarop het heffingen wil opleggen. Op die lijst staan komkommers uit de Verenigde Staten, maar geen appels.

Trump voerde in maart al importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Destijds kreeg een groep landen extra respijt, waaronder de EU, Canada en Mexico. Daarvoor gaan nu alsnog heffingen gelden. Europa lijkt op een lijst van tegenmaatregelen niet te kiezen voor versproducten.

Landen maken strategische keuzes

Landen kiezen bij tegenmaatregelen voor producten die Trump of voorstanders van de staalheffingen het hardst zullen raken in hun thuisstaat. Daarmee hopen ze dat de druk op de afgevaardigden van die staten maximaal wordt opgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.