Fruit

Nieuws

Duitse zachtfruit productie naar 40 miljoen kilo

De productie van rode bessen, blauwe bessen, frambozen, kruisbessen en bramen komt in Duitsland in 2017 uit op 40 miljoen kilo. Ten opzichte van 2009 is dat een stijging van 15 miljoen kilo.

Blauwe bes was in 2017 koploper met een productie van 13,8 miljoen kilo, aardbeien als zachtfruit buiten beschouwing gelaten. Ten opzichte van 2012 steeg de productie van blauwe bes met 5 miljoen kilo, meldt marktbureau AMI in een marktbericht. De productie van rode bes steeg van 10 miljoen kilo in 2012 naar 12,5 miljoen in 2017. Daarmee staat rode bes op plaats 2 van de lijst van ‘struikbessen’.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Productie zachtfruit. Johannisbeeren = rode bes. Heidelbeeren = blauwe bes. Himbeeren = framboos. Stachelbeeren = kruisbes. Brombeeren =  braam. Bron: AMI
Productie zachtfruit. Johannisbeeren = rode bes. Heidelbeeren = blauwe bes. Himbeeren = framboos. Stachelbeeren = kruisbes. Brombeeren = braam. Bron: AMI

Frambozen en bramen

Op plaats 3 volgen frambozen met 6,4 miljoen kilo. In 2012 werden nog 3,8 miljoen kilo frambozen geproduceerd. De productie van bramen stijgt wel, maar de omvang is met 1,4 miljoen kilo bescheiden. De stijging ten opzichte van 2012 is 0,8 miljoen kilo. De productie van kruisbessen bleef constant op 1,0 miljoen kilo.

Arealen ‘struikbessen’

In totaal omvat het areaal ‘struikbessen’ in Duitsland 8.900 hectare. In de afgelopen 6 jaar kwam er 2.000 hectare bij. De grootste stijging van het areaal zit ook bij blauwe bes. Ook het areaal frambozen stijgt, maar de stijging zit hem in de beschermde tunnelteelten en de glasteelten. In de vollegrond neemt het areaal licht af. Het areaal bramen steeg in de jaren tussen 2012 en 2016, maar nam in 2017 weer wat af, waardoor de teelt van bramen klein blijft. Bij de teelt van kruisbessen zat het laatste jaar met 16% weer groei in het areaal, maar ook dat blijft een klein gewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.