Fruit

Nieuws

‘Maffia zou fruithandel kunnen kopen’

De Nederlandse overheid moet erop bedacht zijn dat Italiaanse maffiagroeperingen bedrijven opkopen in Nederland.

Zo’n bedrijf moet de drugssmokkel faciliteren, bijvoorbeeld door als deklading bloemen of fruit te gebruiken. Dat blijkt uit een analyse van de verwevenheid van maffiagroeperingen uit Italië in Nederland. De aanleiding voor het opstarten van het zogenaamde ‘Cerca Trova’-project, met bijbehorende risicoanalyse, was het politierapport ‘De Ndrangheta in Nederland’. Daarin constateerde de politie al dat er banden bestaan tussen Nederland en Italiaanse maffia. Een van de aanbevelingen is dan ook dat Nederland goed monitort hoe bedrijfsactiviteiten worden ontplooid. Ook zouden bedrijven met handel in Zuid-Italië beter moeten worden voorgelicht.

Maffia-inmenging

De Nederlandse opsporingsdiensten moeten ook beter voorbereid zijn op maffia-inmenging. Het is daarom wenselijk dat Nederland een eigen informatiepositie opbouwt omtrent de Italiaanse maffia. Zo moet de afhankelijkheid van informatie uit Italië verminderen. Nieuwe informatie over activiteiten van de Italiaanse maffia in Nederland zouden structureel moeten worden vastgelegd en geanalyseerd.

Fruithandel

Het ‘Cerca Trova’-project beschrijft op basis van een aantal zaken dat drugssmokkel vaak loopt via de fruithandel. Daarbij hebben maffialeden contacten met criminelen uit andere landen. Zo is bekend dat Albanezen worden ingezet om drugs uit de containers in de haven te krijgen. De drugshandel loopt niet alleen van Nederland naar Italië of andere EU-landen. Ook vanuit Italië naar Nederland wordt drugs gesmokkeld, zo blijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.