Fruit

Nieuws

Toch interventie appels dit jaar

In Polen zijn dit afzetseizoen al appels uit de markt genomen als crisismaatregel vanwege de importban van Rusland.

Dat meldt de Europese Commissie. Dit is het laatste seizoen dat de maatregel nog wordt uitgevoerd voor met name hardfruit. Door de forse nachtvorstschade werd niet verwacht dat de maatregel nog nut had. In Polen is de appeloogst 27% kleiner, in Duitsland is de oogst met 47% gedaald en in België zelfs met 68%. De appelprijzen stegen in Polen dit seizoen tot € 0,40 per kilo in oktober.

Opkoopregeling

Toch blijkt de opkoopregeling nog dienst te doen aan het begin van het afzetseizoen. Sinds 2014 is in opeenvolgende maatregelen al 1.682.592 ton groente en fruit uit de markt gehaald met deze crisismaatregel. De waarde van deze productstroom bedroeg € 485 miljoen, dat voornamelijk naar voedselbanken werd gedistribueerd. De Europese Commissie onderstreept dat er zeker geen herhaling van de crisismaatregel komt na het lopende seizoen. Ook zullen ongebruikte hoeveelheden in toegewezen landenquota niet herverdeeld worden.

Lopende regeling

Voor de periode 2016/2017 blijft daardoor ongeveer 20% van de beschikbare hoeveelheden onbenut. Appel is het meest gebruikte product met 52,8% van de totale hoeveelheden; België gebruikte 11,3% van het Europese budget. Voor de nieuwe periode 2017/2018 werd tot medio oktober 2.119 ton opgebruikt, wat neerkomt op circa 20% van het beschikbare quotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.