Fruit

Nieuws

Na krappe appeloogst wel nieuwe markten beleveren

Belgische fruitveilingen worstelen met het beleveren van nieuwe markten met appels die er nauwelijks zijn in België.

Dat bleek tijdens een handelsmissie in India eerder deze week. De Indiase importeurs willen meer Joly Red-appels, maar de Belgische oogst Joly Red is vrijwel mislukt. Helemaal niets leveren kan ook niet, zo laten Belgische Fruitveiling en BelOrta weten aan Vilt.nl. “Tegelijk kunnen we ook niet helemaal niets meer transporteren naar India, je moet die markt warm houden; zorgen dat de klanten volgend jaar niet met een ander gaan samenwerken. We weten dat we hen volgend seizoen opnieuw nodig hebben.”

De uitvoer van peren wordt minder geremd door krapte, maar door voldoende koelcapaciteit in India. Hier signaleren Belgische veilingen wel een verbetering.

Nieuwe marktkansen

De Belgische veilingen werken actief aan het openen van nieuwe markten in Azië en Zuid-Amerika. De resultaten zijn er. Deze week gaan de eerste peren naar Brazilië. Volgende week arriveren er peren in Vietnam van de Belgische Fruitveiling (BFV). Tijdens het bezoek aan India tekende BelOrta een contract voor groentelevering aan Indiase afnemers. Het zou daarbij vooral gaan om komkommer, paprika en spruitjes die op zijn vroegst volgend jaar kunnen worden uitgevoerd, na het afronden van belangrijke fytosanitaire procedures.

Of registreer je om te kunnen reageren.