Fruit

Nieuws

Veel Pink Lady acties; Conference plust

Afgaand op de winkelacties in Nederland is het Pink Lady die deze week de meeste aandacht krijgt. Vijf acties (waaronder Plus en AH) deze week.

Met Elstar telden we drie acties, voor Jonagold één. Met actieprijzen van € 1,99 bij Plus voor Pink Lady is het verschil tussen de premium appel en Nederlandse hoofdrassen niet bijster groot deze week. Hier laat zich het verschil voelen in de marketingbudgetten. Het Franse bedrijf achter Pink Lady heeft daarvoor miljoenen beschikbaar en wint terrein op de Europese appelmarkt.

Tegengestelde beweging

Voor de Nederlandse hoofdrassen is het jaar niet slecht begonnen met iets oplopende prijzen. Voor Conference moesten kopers iets beter hun best doen en kon het niveau van 70 cent worden aangetikt. Nederlandse Conference moesten op de Duitse groothandelsmarkten een cent inleveren in de eerste 10 dagen van 2017 (€ 0,84), maar de prijs ligt nog € 0,04 voor op 2016. Dat is ook het beeld in de uitbetaalprijs voor de verschillende maten. Daar is een plus van enkele centen. De Belgische uitbetaalprijs (gemiddelde over alle sorteringen) lag in week 52 met ruim € 0,42 ook € 0,02 voor op het jaar ervoor.

Conference prijsontwikkeling op Duitse groothandelsmarkten
Conference prijsontwikkeling op Duitse groothandelsmarkten

Binnenlandse markt

Op de binnenlandse markt had Conference niet te klagen over de actiebereidheid van supermarkten; Met vier ketens die de peer (al dan niet samen met Doyenné du Comice) in de aanbieding had. Overigens hebben drie van de vier geen Nederlandse vlag meer in de folder bij de Conference, zoals eerder was afgesproken na de Russische boycot. De keten Jan Linders kiest tegenwoordig voor de aanduiding streekproduct.

Britse prijsdaling

Tekenend is wel de prijsvorming op de Britse groothandelsmarkt voor Britse Conference. De prijs voor eerste en tweede klasse product zakt stevig weg. Met gemiddeld € 0,51 over de beide klassen (€ 0,64 voor klasse 1) voor Britse groothandelsprijzen Conference is het beeld vertekend vanwege de wisselkoersverhoudingen. De prijsdaling is een Brits marktgegeven. De wisselkoers maakt het prijsverschil met het continent wel groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.