Fruit

Nieuws

Poolse frambozenproductie blijft groeien

De frambozenoogst in Polen zal dit jaar naar verwachting boven de 100 miljoen kilo uitkomen. Polen is daarmee de grootste producent van dit zachtfruit binnen de Europese Unie.

De Poolse productie aan frambozen blijft door de jaren heen stijgen met Polka en Glade als belangrijkste rassen. Naar verwachting zal ook dit jaar de oogst weer winstgevend zijn, alhoewel deze niet zo hoog zal uitvallen als in het recordjaar 2015, meldt de NFO.

Topjaar 2015

In 2015 veroorzaakte de droogte een sterke reductie van de productie van zo'n 36% ten opzichte van een gemiddelde oogst. De prijzen van de herfstframbozen kwamen vorig jaar dan ook uit op uitbetaalprijzen van circa € 2,30 per kilo. Dit jaar is de prijs gezakt naar momenteel circa € 1,25 per kilo. De verwachting is wel dat dit weer zal gaan oplopen.

Export diepvries framboos

De prijs van topkwaliteit frambozen kan in Polen op dure verkooppunten voor de consument oplopen tot € 2,30 per 250 gram. Veel van de frambozen worden echter als diepvriesproduct geëxporteerd naar de EU, met name naar Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.