Fruit

Nieuws

Schreijer-Pierik: nu schoolfruitregeling openstellen

De scholen zijn net weer begonnen. Er is geen mooier moment voor het kabinet dan nu om geld uit te trekken voor een schoolfruit- en schoolmelkprogramma, zegt Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër voor het CDA in Brussel.

De afzet van appels en peren via de scholen zou mooi kunnen helpen om het leed van de Russische boycot te verzachten, vindt ze.

Het is de CDA'er een doorn in het oog dat de Nederlandse overheid geen geld steekt in de verstrekking van schoolfruit of schoolmelk, hoewel de Europese Unie daarvan de helft van de kosten van de schoolfruitregeling en ruim 18 cent per kilo schoolmelk voor haar rekening wil nemen. Europa heeft jaarlijks €150 miljoen beschikbaar voor de schoolfruitregeling en €80 miljoen voor schoolmelk.

VVD-Kamerlid Helma Lodders is er niet voor om het verstrekken van schoolfruit Europees te regelen. "Daar heeft de VVD altijd gezegd. Maar als in het kader van de compensatie voor de Russische sancties een oplossing in deze richting wordt gezocht, zullen we dat niet op voorhand afwijzen."

Het kabinet heeft eerder dit jaar het standpunt ingenomen om geen steun te geven aan een Europese schoolfruit- en -melkregeling. Desondanks heeft Europa besloten de regeling open te stellen. Deelname in Nederland wordt tot nu toe door het bedrijfsleven zelf bekostigd.

Een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma zegt dat de schoolfruitregeling een van de opties is, die in Europa op tafel is gebracht. Bij het uitwerken van compenserende maatregelen wordt die regeling ook meegenomen. "Alle opties liggen nog op tafel", aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.