Doorgaan naar artikel

Fransen verwachten goede appeloogst

De Franse appeloogst kan dit jaar met 1,7 miljoen ton bijna een kwart hoger uitkomen dan het dramatisch slecht verlopen vorige seizoen.

Die opbrengst ligt daarmee nagenoeg op het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Het areaal is met 40.500 hectare ook vrijwel even groot als het vorige seizoen.Dat is de schatting per 1 juli van de statistiekdienst van het ministerie van landbouw SSP.



Bijna een derde van de Franse appelen is Golden, op ruime afstand gevolgd door Gala. Ook voor peren ziet het seizoen er een stuk beter uit dan vorig jaar. Hier wordt een opbrengst geraamd van 139.000 ton, 12 procent meer dan in 2012.



Verder komt de Franse kersenoogst volgens SSP met 40.100 ton bijna een derde hoger uit dan in het ook voor dit fruit slecht verlopen 2012. Die opbrengst is dan wel 7 procent minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal komt daarbij uit op 9.500 hectare. Het zuidwesten van het land blijft met 17.200 ton het belangrijkste productiegebied. Juist in deze regio hebben telers echter veel te kampen gehad met de fruitvlieg waardoor sommige percelen tot 30 procent zijn vernield.



De oogst van perziken en nectarines in Frankrijk is niet alleen later dan normaal maar levert ook minder op. In totaal wordt er aan dit soort fruit ruim 259.000 ton geoogst, dat is 6 procent minder dan vorig seizoen en 14 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Voor abrikozen ziet het plaatje er nog somberder uit. Hier wordt niet meer dan 149.100 ton verwacht, dat is dan ruim 20 procent minder dan vorig jaar. Dat is geheel te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden, want het areaal blijft met 13.700 hectare op een gelijk peil.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin