Fruit

Nieuws

Vier telers van biofruit in finale lekkerste appel

Vier van de vijf finalisten die in de race zijn voor de verkiezing van de ‘Lekkerste appel van Nederland’ zijn telers van biologisch fruit. Ze telen een scala aan rassen.

De telers van biologisch fruit die zijn doorgedrongen tot de finale zijn: Harmen en Carla Peters (’t Gelders Eiland), Harrie en Elianne van den Elzen (De Boomgaard), Florian de Clerq (De Olmenhorst) en Wil Sturkenboom (Warmonderhof). Pieter Vernooij uit Vleuten is de enige niet-biologische teler. Hij legt zich op zijn bedrijf in het Utrechtse Vleuten voornamelijk toe op de teelt van Elstar, Rubens, Wellant en Junami, rassen die in Nederland goed gedijen. Ook Granny Smith, een veelgevraagd ras waarvoor men in Nederland weinig terecht kan, is in het assortiment opgenomen. Vernooij werkt tot juni geïntegreerd, vanaf juni biologisch.

Tijdens de finale zullen pas geoogste appels blind geproefd worden door een vakjury. Het gaat onder andere om de rassen Santana, Evelina en Topaz, maar verdeeld over de bedrijven worden ook Elstar, Jonagold, Golden Delicious, Rubens, Wellant, Junami, Granny Smith, Collina, Rajka, Alkmene, Autento, Rode Topaz en Dalinco geteeld.

De verkiezing 'Lekkerste appel van Nederland' is georganiseerd door Urgenda en Foodlog om duidelijk te maken dat Nederland bergen heerlijke appels produceert. De biologische appels worden onder andere verkocht via Nature & More en Willem & Drees.

Of registreer je om te kunnen reageren.