Fruit

Achtergrond

Markt kersenteelt gewoon, ondanks toerisme

Niet de beste prijzen, wel een goed kersenjaar met grove vruchten. Dat is het beeld van het kersenseizoen. Waar de toerist de kersenteler heeft ontdekt – getuige een plotselinge hype van bussen vol toeristen uit onder meer China die op zelfpluk afkomen -, blonk de afzetmarkt niet uit in interesse.

Kort voor het einde van het kersenseizoen is het moment om de balans op te maken. Ook het ras Kordia is van de bomen en Regina heeft het overgenomen. Een veelheid aan rassen is op de veiloverzichten gepasseerd de laatste weken. Er zijn veel nieuwe rassen op de markt verschenen.

Dipje weer terug

De aanvoerspreiding door alle verschillende rassen kon toch niet voorkomen dat de prijsvorming de laatste 2 weken onder druk stond. Het aanbod was groot. In elk kersenseizoen is zo’n zwakke periode van 10 dagen. In 2018 bleef die marktdip uit vanwege teeltproblemen, maar met het ruime aanbod dit jaar was de dip weer terug. Tot zover was het seizoen normaal. In de laatste dagen van de afgelopen handelsweek liepen de prijzen overigens weer op.

Goed kersenjaar met veel grovere vruchten

Jarno Kwakkel, inkoper bij groothandel Postuma, kijkt terug op een goed kersenjaar met veel grovere vruchten. “Telers zullen misschien zeggen dat de prijzen aan de lage kant lagen. Ze zullen liever iets meer hebben gehad de laatste weken.” De prijsvorming is een lastig punt. Voor beste partijen zijn ook in week 30 nog gewoon prijzen van € 5,50 betaald aan telers, terwijl op de veiling de prijs onder de € 4 kwam te liggen. Telers met goede partijen en topkwaliteit kunnen die prijs vragen.

Prijsvorming

Groothandelsbedrijven stellen de prijs vast op basis van marktgegevens en wat telers vragen, maar dus ook op basis van kwaliteit. Inkoper Edwin van Eindhoven van Van Aarle Groothandel: “Ik zie prijzen voorbij komen. Als ik 3 telers aan de lijn heb, dan volg je de veiling en importprijzen. Dan kun je als teler wel € 5 vragen, maar wil een andere teler leveren voor € 4, dan is het die prijs.”

Het moet bij de klant tussen de oren komen dat rode kersen wat anders zijn dan onrijpe zwarte rassen. Daarom doe ik ze in de aanbieding

Vaste prijs van € 5,50

Dat geldt dan niet voor teler Roeland Hakkert in Buren. Hij vraagt een vaste prijs van € 5,50 en houdt dat steevast vol. Terwijl hij dat uitlegt, bestelt een groothandel een nieuwe partij van 2 pallets. De groothandel heeft Hakkerts topkersen bij toeval gevonden in een boerderijwinkel in Brabant en bestelt nu rechtstreeks bij de kersenteler. De particuliere koper bij Hakkert betaalt € 7 voor een kilo Kordia. Van het nieuwe rode ras Zoë is de prijs lager, € 10 voor 2 kilo. Een actie om de klant ook aan de rode kersen te krijgen. “Het moet bij de klant tussen de oren komen dat rode kersen wat anders zijn dan onrijpe zwarte rassen. Daarom doe ik ze in de aanbieding.” Op zijn verkooptafel staat het certificaat van On the Way to PlanetProof. Hakkert vertelt dat hij ruimschoots bonuspunten haalde voor het milieucertificaat.

Internationale markt

De internationale marktprijs is niet leidend voor Postuma, al zal die relatie met de Nederlandse prijs er wel zijn. Kwakkel: “Alleen als de Nederlandse kersen heel duur zijn, pakken we misschien import en dan eerder Belgische dan Turkse, maar de grote voorkeur ligt bij Nederlandse. We doen veel rechtstreeks met telers. Ik weet wat een teler qua kostprijs nodig heeft. Dat koppel je aan een marktprijs, maar als je weet dat een teler echt kwaliteit levert, kost dat meer.”

Hoewel de relatie van de Nederlandse kersenprijs en import dus indirect is, lijkt de prijsvorming wel gelijk op te gaan. In het prijsbericht van het Duitse bureau BLE voor de Duitse groothandelsmarkten lagen prijzen voor Turkse grove kersen tot week 28 boven voorgaande jaren, daarna eronder. Bij de fijne kersen werd vanaf week 26 al iets minder betaald dan 2017, maar lagen prijzen nog ruim boven 2018.

Duitsland grootste markt

Voor Duitse grovere kersen is het prijsbeeld gemiddeld. In week 29 lag de prijs op het 1 na laagste peil van de laatste 4 jaar. De handelsprijs was alleen in 2016 lager met € 3,91. Duitsland is in week 29 overigens voor meer dan de helft zelfvoorzienend. Het aandeel is 56% voor Duitse kersen. Turkse kersen hebben een aandeel van 28% in week 29. Nederland speelt op de Duitse markt nauwelijks een rol van betekenis. Het aandeel is 0,5%.

De Duitse productie van kersen is voor een belangrijk deel in het Zuiden gesitueerd. De deelstaat Baden-Württemberg is met een productie van 23.000 ton goed voor de helft van de productie in Duitsland. Het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen heeft een productie van 1.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.