Fruit

Achtergrond

Mercosur-deal brengt niet direct meer fruitexport

Het handelsakkoord tussen de EU en Zuid-Amerikaanse landen brengt voor Nederlandse telers niet direct meer afzetkansen.

Het stevig bekritiseerde handelsakkoord doet iets aan de importtarieven, maar niet aan de fytosanitaire eisen, stelt GroentenFruit Huis desgevraagd. Nederland heeft voor peren markttoegang tot Brazilië, maar na een handelsakkoord blijven markten dicht voor Argentinië, Paraguay en Uruguay. “Het is ieder land voor zich nog steeds op fytosanitair gebied”, stelt beleidsmedewerker Inge Ribbens. “De markttoegang strekt zich niet automatisch uit tot nieuwe landen.” Overigens blijft ook de import van groente uit fruit uit deze landen fytosanitaire drempels houden door nieuw in te voeren EU-Plantgezondheidswetgeving. Een handelsverdrag verandert hier niet veel aan.

Nederland importeerde in 2019 voor € 292 miljoen aan fruit uit Brazilië. Dat is 20% meer dan in 2015. Voor een belangrijk deel is dat doorvoer. Uitvoer van fruit wordt door CBS op 0 ingeschat in 2019.

Kritiek op akkoord

Het handelsakkoord met de Mercosur-landen is nog niet geratificeerd door de EU-landen. De Europese boerenorganisatie CopaCogeca is kritisch dat de EU landbouwproducten gaat importeren tegen lagere productiestandaarden. Het is vooral Brazilië dat recent een heel scala aan extra kritische gewasbeschermingsmiddelen heeft toegelaten en doorgaat met de kap van tropisch regenwoud. Dat de Mercosur-deal daar een einde aan maakt, wordt niet geloofd.

Nederland belangrijkste handelspartner

In de 10 jaar van 2005 tot 2016 groeide de export naar Mercosur-landen van 36.000 ton naar 330.000 ton. Nederland, Spanje en Portugal zijn de belangrijkste uitvoerders. Brazilië is de belangrijkste handelspartner, waar 98% van de export naar toe ging in 2015. Brazilië is ook bij verre de grootste leverancier van verse groente en fruit aan de EU (880.000 ton in 2015).

Dat blijkt uit cijfers van de Europese koepel voor handel Freshfel. In 2016 was Freshfel voorstander van hervatting van de onderhandelingen over het akkoord dat al meer dan 20 jaar geleden startte. Het lijkt erop dat teelt en handel nu verschillend denken over dit akkoord, door de nieuwe focus op duurzaamheid en milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.